Στις πόλεις θα κάνουμε για δεύτερη χρονιά Πάσχα λόγω κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την Παρασκευή αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με πολλές περιοχές να βρίσκονται ακόμη στο «βαθύ κόκκινο» και το ΕΣΥ να δέχεται σφοδρές πιέσεις, δεν επιτρέπει τη χαλάρωση του lockdown για το Πάσχα.

Ωστόσο, τα μέτρα θα είναι λίγο πιο χαλαρά σε σχέση με πέρσι, όταν βρισκόμασταν σε σκληρό lockdown, οι εκκλησίες ήταν κλειστές και δεν μπορούσαν να συναντηθούν ούτε οι οικογένειες μεταξύ τους.

Και πώς θα γιορτάσουμε φέτος; Στις εκκλησίες με αυστηρά μέτρα προστασίας και σε τραπέζια με εννέα άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 12 άτομα σε εξωτερικούς.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τις επόμενες ημέρες ισχύουν τα εξής:

Την Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

-Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

-Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

– Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Ακόμη, την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι τις 10 Μαΐου.

Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης,

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει.

Αστυνομικό μπλόκο στο Πάσχα στο χωριό

Κορυφώνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, με τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε όλη την χώρα και με στοχευμένα μπλόκα η ΕΛΑΣ αποτρέπει όσους προσπαθούν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό».

Οι αστυνομικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, όσοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την ΕΛΑΣ, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Αυστηροί έλεγχοι δεν γίνονται μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους των εθνικών οδών, ενώ ταυτόχρονα ελικόπτερα και drones μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δικαιολογίες που επικαλούνται πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια είναι διάφορες.

Μεταξύ άλλων ό,τι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαιολογίες, πάντως, ήταν αυτή πολίτη, χθες (Παρασκευή), στα διόδια της Ελευσίνας, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε όλη η οικογένειά του, με το κατοικίδιό τους και τις αποσκευές τους.

Όταν αστυνομικοί τον ρώτησαν που πηγαίνει τους απάντησε, ότι ήταν άμεση ανάγκη να πάει τον σκύλο του σε έναν πολύ καλό κτηνίατρο στην Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής.

Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα.

Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Η κίνηση στις εθνικές οδούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στις εθνικές οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Παρασκευής 23 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωϊ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου).

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο, από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496. Στο αντίστοιχο διάστημα την περασμένη εβδομάδα (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου) εξήλθαν από τα ίδια διόδια 17.373 οχήματα, ενώ εισήλθαν 14.222.

Στα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 19.644 οχήματα, ενώ εισήλθαν 18.234. Στο αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας εξήλθαν 19.115 οχήματα και εισήλθαν 17.881 οχήματα.

Τέλος, όσον αφορά τα οχήματα, που έκαναν αναστροφή στα διόδια και γύρισαν πίσω, το τελευταίο 24ωρο, επειδή οι οδηγοί τους δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, ήταν 158 από τα διόδια της Ελευσίνας και 20 από τα αντίστοιχα των Αφιδνών.

Πηγή:cnn.gr