Με εκρηκτική άνοδο των τιμών στα προθεσμιακά συμβόλαια βάμβακος αντέδρασε η αγορά στην αναπάντεχη, για την πλειοψηφία των αναλυτών, υποβάθμιση των εκτιμήσεων του USDA για τα αποθέματα.

Οι τιμές στα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν με άνοδο 2,7% στα 68,97 σεντς ανά λίμπρα. Λίγο νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) είχε δώσει στη δημοσιότητα νεότερες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα αποθέματα στις ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στο τέλος της σεζόν 2016-2017 στα 4,30 εκατ. δέματα.

Το νούμερο είναι μειωμένο κατά 600.000 δέματα σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του USDA. Οι αναλυτές ανέμεναν μια οριακή μόνο μείωση της τάξης των 30.000 δεμάτων στα εγχώρια αποθέματα.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας απέδωσε την καθοδική αναθεώρηση στη μειωμένη κατά 108.000 δέματα συγκομιδή, κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Τέξας ενώ παράλληλα κάνει λόγο και για περισσότερες εξαγωγές εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

Το αθροιστικό αποτέλεσμα, κατά το υπουργείο, των δύο παραπάνω παραμέτρων είναι η δραστική μείωση των αποθεμάτων.
[show_more]
Εντωμεταξύ συνεχίζεται η παράδοση και όχι πώληση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας με ανοιχτές τιμές παρά το γεγονός ότι με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε από εδώ και στο εξής θα πρέπει να συνυπογράφεται συμβόλαιο μεταξύ παραγωγού και εκκοκκιστή, όπου μεταξύ των άλλων θα αναγράφεται η τιμή πώλησης αλλά και η υποχρέωση της εξόφλησης εντός 30 ημερών από την τιμή παράδοσης.

Τομεγάλο πρόβλημα βέβαια πολλών Θεσσαλών παραγωγών πέρα από τις τιμές είναι οι βροχοπτώσεις που υποβάθμισαν το προΊόν ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, καθώς στη μεν ανατολική Θεσσαλία, πριν τις βροχές των τελευταίων ημερών είχαμε συγκομιδή στο 60 με 70% των χωραφιών, στη δε δυτική όμως στο 40 με 50%. Για τους παραγωγούς που δεν πρόλαβαν τις βροχές η χρονιά εξελίσσεται άσχημα, καθώς αρκετοί έχουν παραγωγές κάτω και από τα όρια που ορίστηκαν με την ΚΥΑ για τη συνεδεδεμένη και θα πρέπει να κάνουν αναγγελία ζημιάς για να πιστοποιηθεί αυτή από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος την ίδια ώρα βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι εκτιμητές απέχουν από τα καθήκοντά τους αφού δεν καλύπτονται τα εκτός έδρας…
[/show_more]