Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και τη συσχέτισή του με αυτόν του κορονοϊού έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρινίζοντας πως οι δύο λοιμώξεις δεν σχετίζονται και το εμβόλιο της μίας δεν προστατεύει από την άλλη.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει χρονικό διάστημα που να παρέλθει από τον έναν εμβολιασμό, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ο άλλος. Με απλά λόγια, μπορεί κανείς να προχωρήσει στον εμβολιασμό του κατά της γρίπης ακόμα και την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιήσει αυτόν κατά του κορονοϊού.
Η κυρία Θεοδωρίου εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στα δύο εμβόλια και τόνισε πως είναι λανθασμένη η άποψη ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύσει από τον κορονοϊό ή το αντίστροφο. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής επιστημονική γνώση για τον βαθμό στον οποίο μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη.
«Η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι πρέπει να εμβολιαστούν θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένοι από τον Νοέμβριο. Το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό, ο ιός υφίσταται μεταλλάξεις και αυτό τον κάνει κάθε χρόνο λίγο ή περισσότερο διαφορετικός. Ο ΠΟΥ κάθε χρόνο δίνει τον τύπο του εμβολίου που πρέπει να παρασκευαστεί. Φέτος το εμβόλιο θα είναι τετραδύναμο. Ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δεν υφίσταται σύσταση για διατήρηση μεσοδιαστήματος μεταξύ των εμβολίων», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου. Ακολούθως ανέφερε τις ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης:
- Άτομα άνω των 60 ετών
- Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ανοσοανεπάρκειες)
- Έγκυες για προστασία των ίδιων και του νεογνού
- Άτομα με παθολογική παχυσαρκία
- Παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη
- Άτομα σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών
- Κλειστοί πληθυσμοί (εργαζόμενοι σε μονάδες φιλοξενίας, στρατιωτικοί κλπ.)
- Υγειονομικοί, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Πηγή : reader