Mε προοπτική τη δημιουργία ενός ενιαίου πανθεσσαλικού μπλόκου εντείνονται οι προετοιμασίες στις τάξεις του αγροτικού κινήματος της Καρδίτσας για την κλιμάκωση κινητοποιήσεων στα τέλη του μήνα, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) συγκάλεσε χθες σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων όπου αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ενημερωτικών συσκέψεων στα χωριά. Παράλληλα θα λάβει χώρα πανθεσσαλική σύσκεψη στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, όπου θα εξεταστεί η πρόταση στησίματος ενιαίου πανθεσσαλικού μπλόκου που θα αποτελέσει την «καρδιά» των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Συσκέψεις και Agrotica
Την ίδια ώρα ξεκινούν οι προετοιμασίες (με τη δρομολόγηση λεωφορείων) για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την 1η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.
Σε ότι αφορά της ενημερωτικές συσκέψεις θα γίνουν σε κεντρικές κοινότητες με τη συμμετοχή όλων των κοντινών χωριών. Συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου στην Ιτέα με τη συμμετοχή των γύρω χωριών και ομοίως στις 9 στο Λεοντάρι, στις 10 στο Προάστιο, στις 11 στο Καλλιφώνι και στις 13 στον Παλαμά, ενώ θα ακολουθήσουν οι Σοφάδες και άλλες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, εκτός από την ανάλυση των προβλημάτων και της κατάστασης που επικρατεί, τονίστηκε η σημασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Όπως υπογραμμίστηκε από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ήρθε μέσα από τον επίμονο και διαχρονικό αγώνα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ κάλεσαν τους αγρότες να σκεφθούν ποια θα ήταν η μοίρα του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου αν τα τρακτέρ δεν έβγαιναν στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια. Τονίστηκε επίσης ότι τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις δείχνουν ενδιαφέρον στα προβλήματα των αγροτών μόνο κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Γι’ αυτό, όπως επισημάνθηκε, η μεγάλη συμμετοχή μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να δοθούν λύσεις απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων το κόστος παραγωγής, οι τιμές παραγωγού, ο ΕΛΓΑ, το ασφαλιστικό κλπ.
Επίσης χαρακτήρισαν ψευδείς τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ότι λύθηκαν τα προβλήματα, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά οξύνθηκαν.
Kοπή πίτας


Από τη σύσκεψη που έγινε χθες στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, δεν έλειψε το εορταστικό πνεύμα. Με το μήνυμα «υγεία και αγώνες» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τζέλλας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, με τους παρευρισκόμενους να ανταλλάσσουν ευχές για το νέο έτος και την επερχόμενη κορύφωση των κινητοποιήσεων. Το πρώτο κομμάτι της πίτας κόπηκε για την Ομοσπονδία και συγκεκριμένα για τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ Βαγγέλη Μπούτα, με τη ευχή να είναι να επανέλθει υγιής στις επάλξεις του αγροτικού αγώνα.