Απεγκλωβισμό και διάσωση τεσσάρων αγνοούμενων μαθητών στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου με ταυτόχρονη κατάσβεση πυρκαγιάς εξαιτίας σεισμικής δόνησης 5,6 βαθμών Ρίχτερ. Αυτό ήταν το σενάριο στο οποίο κλήθηκαν να ανταποκριθούν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι συναρμόδιοι φορείς στην ετήσια Θεσσαλική άσκηση για την αντιμετώπιση συνεπειών από σεισμό που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο σχολικό συγκρότημα του Γενικού Λυκείου Μουζακίου.

“ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2019”
Λίγο μετά τις 11 το πρωί άρχισε η μεγάλη πανθεσσαλική άσκηση αντιμετώπισης συνεπειών από σεισμό, με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2019”, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αφύπνισης και απόκτησης εμπειρίας του πυροσβεστικού προσωπικού σε ατυχήματα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς τη φύση τους.
Στόχος της άσκησης ήταν η εξακρίβωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού προσωπικού, της διαπίστωσης της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού και της βελτίωσης του συντονισμού, της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείριση των συνεπειών σε πιθανή εκδήλωση σεισμικού φαινομένου στην περιοχή.

«Ζητούμενο η συνεννόηση
και συνεργασία μεταξύ των φορέων»

Η άσκηση έγινε υπό την εποπτεία του Συντονιστή Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγου Π.Σ. Σπυρίδωνος Βαρσάμη. «Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους καταστάσεις καθώς έχει συμμετάσχει σε πλήθος εγχώριων και διεθνών αποστολών.
Όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες μας εκπαιδεύονται και διαθέτουν τον εξοπλισμό για να φέρουν σε πέρας άμεσα και με επιτυχία τέτοιες αποστολές. Το βασικό που χρειάζεται είναι η συνεννόηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Βαρσάμης και πρόσθεσε: «επιδιώκουμε να διεξάγουμε τακτικά τέτοιες ασκήσεις, από τις οποίες μαθαίνουν και οι πολίτες ή μαθητές που τις παρακολουθούν».

Σενάριο άσκησης
Σύμφωνα με το σενάριο, την ώρα που γίνονταν παρουσίαση μαθητικών εργασιών, εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση κοντά στο Μουζάκι, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ και διάρκειας 8 δευτερολέπτων. Με τη βοήθεια των καθηγητών εφαρμόζεται το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου το οποίο προβλέπει την ασφαλή έξοδο των μαθητών του σχολείου σε σημείο του προαυλίου. Τμήμα της οροφής του 1ου ορόφου έχει πέσει, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί το υπόλοιπο κτίριο. Ειδοποιούνται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου, Τρικάλων, Σοφάδων, Καλαμπάκας και Πύλης, ώστε δυνάμεις να συγκλίνουν στο χώρο, η 8η ΕΜΑΚ από τη Λάρισα, καθώς και άλλοι φορείς (ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, ΔΕΗ, Ερυθρός Σταυρός).

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τέσσερις αγνοούμενους μαθητές. Οι πυροσβέστες και οι διασώστες προχωρούν στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ με τη χρήση κατάλληλων μέσων (γαιόφωνο, κάμερα) και σε συνεργασία με αρμόδιο μηχανικό που δίνει τις οδηγίες για την ασφαλή διέλευση των πληρωμάτων, απεγκλωβίζουν τους μαθητές και ακολουθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες.