Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τον τελευταίο ενάμιση μήνα οι εργασίες κατασκευής του νέου Διοικητηρίου της Π.Ε Καρδίτσας.

Οι εξελίξεις είναι θετικές, καθώς μετά από μια τρίμηνη παύση εργασιών, ο εργολάβος για τον οποίο είχε ξεκινήσει η διαδικασία έκπτωσής του, επέστρεψε στο υπό κατασκευή νέο Διοικητήριο. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία που είχε την εργολαβία του έργου επαναδραστηριοποιήθηκε, ξεπερνώντας ορισμένα προβλήματα που είχαν προκύψει, ενώ υπέβαλε παράλληλα ένσταση επί της διαδικασίας έκπτωσης.

Η οικονομική επιτροπή έκανε δεκτή την ένσταση και ο ανάδοχος του έργου επέστρεψε στο υπό κατασκευή νέο Διοικητήριο. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται από την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε Καρδίτσας ότι έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% των εργασιών, ενώ ο χρονικός ορίζοντας παράδοσης του έργου μετά την παράταση που δόθηκε είναι το τέλος του επόμενου Αυγούστου.

Από την Π.Ε Καρδίτσας η εξέλιξη κρίθηκε θετική, καθώς θα χάνονταν πολύτιμος χρόνος σε περίπτωση που τελικά κρίνονταν οριστικά έκπτωτος ο εργολάβος και θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή οι διαδικασίες ανάδειξης νέου αναδόχου για τις εργασίες που απέμεναν.

Μετά την ολοκλήρωσή του το κτίριο πρόκειται να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων σε ειδικό χώρο. Το σύνολο του προϋπολογισμού για το έργο, μετά και την τελευταία σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης (σύμφωνα με την νέα νομοθεσία) φτάνει τα 13,6 εκατ. ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το υπό ανέγερση κτηριακό συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας 12.584,54 τμ, χωροθετείται σε οικόπεδο εμβαδού 11.579,61 τμ, έχει σχήμα Γ και αποτελείται από υπόγειο (3.635,23 τμ), ισόγειο (2.814,32 τμ), 1ο όροφο (1.925,61τμ), 2ο όροφο (1.790,92τμ), 3ο όροφο (2.418,46 τμ), μεταλλικό υπόστεγο στον 4ο όροφο για τη σκίαση και αισθητική του κτιρίου και κοινόχρηστους χώρους όπως αναψυκτήριο, foyer, αίθουσα πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποθήκες κ.λπ.

Το γενικό κτηριακό σύνολο επιμερίζεται σε 3 κτήρια λειτουργικά ανεξάρτητα ογκοπλαστικά διαφοροποιημένα αλλά συνθετικά και μορφολογικά συνδυασμένα που αναιρούν την εντύπωση ενός μονολιθικού κτηριακού συγκροτήματος.

Κτίριο Α & Β

Το κτίριο Α αποτελείται από ισόγειο τμήμα και τρεις ορόφους ανωδομής.

Το κτίριο Β αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο τμήμα και τρεις ορόφους ανωδομής

Στο ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο η πτέρυγα διασπάται σε δύο όγκους και δημιουργείται μία στοά όπου στο ισόγειο προς βρίσκεται και η κύρια είσοδος. Στον α’ και β’ όροφο οι δύο όγκοι επικοινωνούν με γέφυρα.

Η κατακόρυφη επικοινωνία των επιπέδων γίνεται από δύο πυρήνες που περιλαμβάνουν κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες. Παράλληλα υπάρχουν δύο εξωτερικά κλιμακοστάσια.

Κτίριο Γ

Το κτίριο Γ στεγάζει την πτέρυγα του Αντιπεριφερειάρχη. Ο μεταλλικός του φορέας τοποθετείται πάνω σε δύο πυλώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίοι περιλαμβάνουν κλιμακοστάσια για την κατακόρυφη επικοινωνία και λειτουργούν και σαν υποστυλώματα για την πτέρυγα αυτή που τοποθετείται στο ύψος του 3ου ορόφου όπου και ενώνεται με το Β’ κτίριο.

Υπόγειο

Δημιουργείται ένα επίπεδο υπογείου όπου υπάρχουν 50 θέσεις στάθμευσης και 4 θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ. Το υπόγειο εκτείνεται και εκτός περιγράμματος τμήματος του ισογείου κτιρίου Α καθώς και κάτω από προς κοινόχρηστους χώρους.

Στο υπόγειο τοποθετούνται χώροι αρχείων, Η/Μ και αποθήκες. H αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου ξεκινάει από τη στάθμη υπογείου.

Κοινόχρηστοι Χώροι

Το αναψυκτήριο και το foyer προς Αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου τοποθετούνται στο ισόγειο, ενώ η Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει είσοδο – έξοδο τόσο στο επίπεδο του ισογείου όσο και του υπογείου.

Περιβάλλον Χώρος

Διαμορφώνεται υπαίθριος χώρος στάθμευσης 125 θέσεων, εκ των οποίων οι 7 είναι θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ.