«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Καρδιτσιώτες καταστηματάρχες εστίασης

Το κριτήριο του τζίρου αφήνει εκτός προγράμματος στήριξης το 60-70% των επαγγελματιών

Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών του Ν. Καρδίτσας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, για το πρόγραμμα των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε προσφάτως η κυβέρνησης.
Απευθυνόμενοι προς τους λογιστές τους, πολλοί διαπιστώνουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι δεν πληρούν το κριτήριο του τζίρου που προβλέπεται για τη λήψη της ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να μην καθίστανται δικαιούχοι του προγράμματος. Οι επαγγελματίες ζητούν να δοθεί σε όλους η ευκαιρία ένταξης στο πρόγραμμα επανεκκίνησης ύστερα από εφτά μήνες με κλειστές τις επιχειρήσεις εστίασης.
Το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης έρχεται ύστερα από πιέσεις που έχει ασκήσει ο κλάδος, ο οποίος παραμένει πάνω από ένα εξάμηνο κλειστός. Ο σχεδιασμός του όμως, αν ισχύσει ως έχει και δεν αλλάξει, θέτει ένα κριτήριο που θα αποκλείσει από την ενίσχυση τουλάχιστον το 60-70% των επιχειρήσεων του Νομού και μαζί χιλιάδες ακόμη σε όλη τη χώρα. Αυτό αφορά τη μείωση του τζίρου ίση ή μεγαλύτερη του 30% για το 2020 (σε σύγκριση με το 2019).
Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης Ν. Καρδίτσας κ. Νίκος Γκέκας μετέφερε την αναστάτωση που επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών. Διαπιστώνουν ότι αν ισχύσει το συγκεκριμένο κριτήριο τους θέτει εκτός του προγράμματος ενίσχυσης. Εκτιμάται τουλάχιστον 6-7 στους 10 επαγγελματίες δεν θα λάβουν την πολυπόθητη στήριξη. Υπάρχουν για παράδειγμα επιχειρήσεις που κατέγραψαν απώλεια τζίρου 28% και θα μείνουν εκτός ενίσχυσης.
Σε αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και ο χρονικός ορίζοντας που επελέγη για την μέτρηση της απώλειας τζίρου. Τίθεται ως κριτήριο το τζίρος του 2020 (μαζί με τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και μισό Μάρτη που τα καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά) και όχι το σύνολο του διαστήματος που οι επιχειρήσεις εστίασης παραμένουν κλειστές. Στο διάστημα αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν και οι τέσσερις πρώτοι μήνες του 2021.
Οι επαγγελματίες τονίζουν πως η χρηματοδότηση θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους καταστηματάρχες, καθώς στόχος της είναι η επιχορήγηση αγοράς των πρώτων υλών για τους 2-3 που θα επανεκκινήσει ο κλάδος.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα