Στις νέες συνήθειες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού μπαίνει από σήμερα η χώρα, έπειτα από 42 ημέρες αυστηρού περιορισμού.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα στοίχημα ζωής με κερδισμένους και χαμένους εμάς τους ίδιους. Αν όλα πάνε καλά και ο κορωνοϊός παραμείνει σε έλεγχο τότε θα μπούμε στο δεύτερο επίπεδο των μέτρων, αν όχι θα επιστρέψουμε στην αρχή…

Ελεύθερη μετακίνηση εντός του Νομού

Από σήμερα Δευτέρα, οι Καρδιτσιώτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός των συνόρων του Νομού, καθώς μπαίνει τέλος στη συμπλήρωση εντύπων και στην αποστολή μηνυμάτων στο 13033. Το γνωστό σε όλους 13033 και οι φόρμες συμπλήρωσης των στοιχείων, καταργούνται από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου και πλέον είναι ελεύθερη η μετακίνηση από το σπίτι. Οι κωδικοί μετακίνησης ισχύουν όμως κανονικά και σήμερα, τελευταία μέρα, και όποιος θέλει να βγει από το σπίτι πρέπει να έχει στείλει μήνυμα ή να έχει έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας.

Νοσοκομείο

Παράλληλα από σήμερα επιστρέφει σταδιακά η κανονικότητα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τη Δευτέρα ανοίγει το τηλεφωνικό κέντρο (2441351555) για τον προγραμματισμό ραντεβού, ενώ θα λειτουργήσουν τα εξής Ιατρεία: Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Ρευματολογικό και Γαστρεντερολογικό. Με ραντεβού θα λειτουργήσει το Ακτινοδιαγνωστικό. Από την άλλη Δευτέρα, 11 Μαΐου, θα ξεκινήσει σταδιακά η επαναλειτουργία και των υπόλοιπων ιατρών. Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο «Νέος Αγών» δημοσίευσε αναλυτικές οδηγίες από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τον τρόπο προσέλευσης των πολιτών.

Τι ανοίγει σήμερα

Ξεκινά η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής με διευρυμένο ωράριο.

Ανοίγουν τα ΚΤΕΟ αλλά ο έλεγχος των οχημάτων θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Ανοίγουν επίσης βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού οπτικών, καταστήματα επιδιόρθωσης ρούχων, υποδημάτων.

Επαναλειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, αλλά και τα τακτικά χειρουργεία.

Απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών σε λαικές αγορές μεταξύ περιφερειών, αλλά παραμένουν οι περιορισμοί αναφορικά με τον αριθμό των παραγωγών, ενώ εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών.

H πρόσβαση στα καταστήματα γίνεται με σαφείς κανόνες, δηλαδή τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο ( έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από εκεί και μέχρι 100 τ.μ. 4 προστίθεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ.), χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες και αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων. Η απελευθέρωση του λιανεμπορίου θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου. Ο προβληματισμός ωστόσο στις τάξεις των εμπόρων του Νομού και όλης της χώρας είναι μεγάλος και ειδικά σε ότι αφορά το σκέλος της δοκιμής ρούχων, για την οποία αναμένουν ακριβείς οδηγίες.

Προσοχή στον καλλωπισμό

Μεγαλύτερη ευελιξία εμφανίζει το ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων είναι τα κουρεία και τα κομμωτήρια. Η προσέλευση στα θα γίνεται αυστηρά και μόνο με ραντεβού και από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Ωστόσο ξεκινούν με απαγορευτικό στο… πιστολάκι και το σεσουάρ. Η χρήση του σεσουάρ απαγορεύεται κατηγορηματικά από τους ειδικούς, καθώς μέσα σε αυτά γίνεται περιστροφή του αέρα με αποτέλεσμα να ευνοείται η διασπορά του ιού, ενώ αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται ότι προκαλεί και το πιστολάκι. Σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει οπωσδήποτε στέγνωμα, θα πρέπει όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του κομμωτηρίου να παραμένουν ανοιχτά ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Οι κομμωτές θα φορούν υποχρεωτικά γάντια, τα οποία θα αλλάζουν ανά πελάτη, ενώ βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, δεν θα επιτρέπεται ο κλιματισμός.

Ταξί

Παραμένουν οι περιορισμοί που ισχύουν και σήμερα: Ενας πελάτης ανά ταξί, με μόνες εξαιρέσεις έναν γονέα με δύο ανήλικα τέκνα ή τη μετάβαση σε νοσοκομείο. Οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι αν μια οικογένεια με τρία ενήλικα μέλη θελήσει να πάει κάπου, θα χρειαστεί τρία ταξί.

Δημόσιο

Με προκαθορισμένο ραντεβού θα μεταβαίνουν οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες για υποθέσεις τους και μόνο εφόσον αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου. Προς αποφυγή συνωστισμού, σε διαφορετικά ωράρια θα προσέρχονται οι εργαζόμενοι από το πρωί της Δευτέρας, αφού ο δημόσιος τομέας θα υποδέχεται το προσωπικό σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ

Πρόστιμα

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά πρόστιμα για όσους αδιαφορούν ή αρνούνται να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας παραμένουν σε ισχύ.

-Εκατόν πενήντα ευρώ για μη χρήση μάσκας.

-Χίλια ευρώ για συνάθροιση άνω των δέκα ατόμων.

Υψηλά πρόστιμα και λουκέτα υπάρχουν και για επιχειρήσεις και καταστήματα που δεν εφαρμόζουν τους περιορισμούς σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων και των πελατών βάσει τετραγωνικών.