Επιτόπιους ελέγχους διενήργησαν χθες στο Δήμο Σοφάδων κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών ώστε να να γίνει συμπληρωματική οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό της 3ης και 4ης Μαρτίου του 2021 και να ενταχθούν όλες οι κοινότητες του Δήμου που με την τελευταία ΚΥΑ είχαν μείνει εκτός.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο κατόπιν επισήμανσης του Δημάρχου Θάνου Σκάρλου, στην συνάντηση εργασίας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Καρδίτσας.
Από το πρωί της Τρίτης κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβαίνουν σε επιτόπιους ελέγχους ώστε να υπάρξει συμπληρωματική οριοθέτηση σεισμόπληκτων περιοχών και να συμπεριληφθούν όλες οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Σοφάδων που με την τελευταία ΚΥΑ είχαν μείνει εκτός.

Παράλληλα, είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, με την παράλληλη συνδρομή και στήριξη του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, με το οποίο ζητούνταν η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για άμεση τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης και την ενσωμάτωση στις πληγείσες περιοχές του συνόλου των Τοπικών Κοινοτήτων που καταγράφηκαν ζημιές.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων από τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών ανοίγει ο δρόμος για την εκ νέου οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους αυτών των περιοχών να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 3ης Μαρτίου.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κυρίως για να:

-Εκτιμηθεί αν τα κτήρια παρουσιάζουν βλάβες, οι οποίες τα καθιστούν ακατάλληλα για χρήση

-Διαπιστωθεί η έκταση των βλαβών από τον σεισμό, ώστε να οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή

Σε κάθε περίπτωση , οι δημότες μπορούν να υποβάλουν φάκελο επισκευής σε συνεργασία με ιδιώτη μηχανικό, μετά την έκδοση τροποποιημένης Κ.Υ.Α. που θα συμπεριλαμβάνει νέες περιοχές, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα διεκδίκησης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή των κτηρίων τους.

Μετά την υποβολή του φακέλου, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αυτοψία από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Κοινότητας Σοφάδων μπορούν ήδη να καταθέτουν φάκελο μιας και η περιοχή έχει συμπεριληφθεί στην τελευταία ΚΥΑ.