Σε μια σειρά ερωτημάτων καθημερινότητας που έθεσαν οι πολίτες, κλήθηκαν να απαντήσουν ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καρδίτσας, στο πλαίσιο της «ώρας του δημότη».
Η πρώτη «συνάντηση» έγινε το σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, διήρκεσε περίπου δύο ώρες και πρόκειται για μια νέα διαδικασία που έθεσε σε εφαρμογή η δημοτική αρχή. Όταν συγκεντρώνεται ένας ικανός αριθμός ερωτημάτων θα γίνεται τηλεσυνεδρίαση για να δίνονται απαντήσεις από τον Δήμαρχο ή τον αρμόδιο αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού κ. Θωμάς Κόντος ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος μίλησε για μια «εξαιρετική πρωτοβουλία» που λαμβάνει σάρκα και οστά.
«Η διοίκηση δεν πρέπει να ασκείται πίσω από τέσσερις τοίχους, αλλά με τους δημότες για τους δημότες. Από την πρώτη στιγμή, βασικό μέλημά μας, ήταν να είμαστε κοντά στους δημότες γι’ αυτό και επισκεφθήκαμε όλα τα χωριά πολλές φορές. Προσπαθήσαμε όλα τα προβλήματα που μας επισημάνθηκαν να τα λύσουμε.
Δίνουμε το βήμα στον πολίτη ώστε να μπορεί να εκφράσει ανησυχίες και προβλήματα. Ο Δημότης με τον καιρό θα πρέπει να κάνει και προτάσεις, διότι πιστεύουμε ότι μιλώντας με τους δημότες γινόμαστε καλύτεροι και πιο χρήσιμοι. Είναι μια πράξη άμεσης δημοκρατίας την οποία θα πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις ερωτήσεις που τέθηκαν γραπτώς από τους δημότες απάντησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σπύρος Κουρτεσιώτης, Αριστοτέλης Σπάνιας, Γεώργιος Μάττας, Ηλίας Σχορετσανίτης, Ηλίας Αντωνίου.
Υδατόπυργος
Το πρώτο ερώτημα τέθηκε από τον δημότη κ. Κανιούρα και αφορούσε τον περιβάλλοντα χώρο του Υδατόπυργου στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής.
Στην απάντηση τονίστηκε ότι ο υδατόπυργος άνηκε στη ΔΕΥΑΚ και έπρεπε να γίνουν οι διαδικασίες ώστε να περιέλθει στο Δήμο. Ακόμη διευκρινίστηκε ότι από τη Δημοτική Αρχή έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει καθαρισμός και ανάπλαση του χώρου, ώστε να μετατραπεί σε ένα «εμβληματικό μέρος» στην είσοδο της πόλης που θα παραπέμπει στην κοσμοθεωρία του Δήμου και των κατοίκων της που είναι η χρήση του ποδηλάτου.
Προσωπικό
Ακολούθησε ερώτηση από κ. Τσέλιο, για το προσωπικό και γιατί δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τονίστηκε ότι πολιτική της πεποίθηση και αυτό που διεκδικεί είναι μόνιμες θέσεις εργασίας για όλους. Διευκρινίστηκε ότι οι μόνιμες προσλήψεις δεν αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά αυτές γίνονται μέσω ΑΣΕΠ από τα συναρμόδια υπουργεία.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες την περίοδο των μνημονίων εξαιτίας των πολιτικών που απαγόρευαν της προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τέλος τονίστηκε ότι η δημοτική αρχή θα ζητήσει μόνιμο προσωπικό στους τομείς που κρίνεται αναγκαίο.

Ποδηλάτες
Η κ. Τσιώλου έθεσε το ζήτημα των ποδηλάτων και ρώτησε γιατί η δημοτική αστυνομία δεν κάνει ελέγχους στους ποδηλάτες που ανεβαίνουν στις πλατείες.
Στην απάντηση τονίστηκε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί κάνουν συστάσεις στους ποδηλάτες, όμως το συγκεκριμένο θέμα δεν λύνεται με την επιβολή προστίμων, αλλά με τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών και την απόκτηση εμπειρίας.
Διευκρινίστηκε ότι πιθανώς η απομάκρυνση των ορθοστατών για τα ποδήλατα από τις πλατείες και τους πεζοδρόμους θα μπορούσε να περιορίσει τη διέλευση των ποδηλάτων.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η Καρδίτσα είναι η πόλη του ποδηλάτου και έλαβε την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας. «Έχουμε κουλτούρα στη χρήση του ποδηλάτου και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρείται ο ΚΟΚ. Τα ποδήλατα κινούνται ανεξέλεγκτα. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη καμπάνια και με τη νέα σχολική χρονιά η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να σφυρηλατηθεί από τους μικρούς μαθητές η νοοτροπία της ορθής χρήσης του ποδηλάτου» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σαραντάπορο
Το θέμα της άρδευσης στο Σαραντάπορο μετά την καταστροφή που υπέστη από τον «Ιανό» έθεσε η κ. Γάκη. Από τη Δημοτική Αρχή επισημάνθηκε ότι το ζήτημα της άρδευσης ανήκει στην Περιφέρεια, ενώ στο Δήμο εκείνο της ύδρευσης. Ακόμη αναφέρθηκε ότι στη κοινότητα έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης, ιδίως στο σκέλος των προσβάσεων, ενώ ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Καπνικός
Το πρόβλημα της αυτοφυούς βλάστησης στον καπνικό σταθμό έθεσε ο κ. Γκουντούμας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επισήμανε πως πέριξ του σταθμού πραγματοποιείται καθαρισμός, ενώ εντός η αρμοδιότητα ανήκει σε άλλη υπηρεσία, καθώς το κτίριο υπάγεται στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Διευκρίνισε πάντως ότι σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση.
Ποτάμια και προστασία
Ερώτημα για τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής ώστε να διασφαλίσει αντιπλημμυρικά την Καρδίτσα που περιτριγυρίζεται από ποτάμια έθεσε ο πολιτικός μηχανικός κ. Άρης Τέγος, διευκρινίζοντας ότιι η διαχείριση των ποταμών και ρεμάτων ανήκει στην Περιφέρεια. Επίσης έθεσε το ερώτημα αν έγιναν τροποποιήσεις στο σχέδιο ανάπλασης του κεντρικού πεζόδρομου, μετά τον «Ιανό», ώστε να απορροφώνται τα νερά της βροχής και να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, απαντώντας μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η μελέτη της ανάπλασης έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν υπήρχαν περιθώρια να αλλάξουν οι όροι και η μελέτη του έργου. Η δημοτική αρχή, συνέχισε, προχώρησε στον καθαρισμό όλων φρεατίων που είχαν βουλώσει από φερτά υλικά, καθώς και σε παρεμβάσεις στο δίκτυο το οποίο είναι απαρχαιωμένο.
Διευκρίνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, η οποία έχει προβεί σε εργασίες διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης. Ο Δήμος, συνέχισε, έχει ζητήσει συγκεκριμένα έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή και παράλληλα να γίνει μελέτη για ανάπλαση όλου του αναχώματος στον Καράμπαλη μέχρι το ύψος της Παπαράντζας με έργα αντιπλημμυρικά και πρανή, ώστε το ποτάμι να ενταχθεί στον ιστό της πόλης.
Αναψυκτήριο και Παπράντζα
Ερωτήσεις για το μέλλον του αναψυκτηρίου στο Παυσίλυπο και για το άλσος της Παπαράντζας έθεσε η κ. Καρρά. Στην απάντηση τονίστηκε ότι το αναψυκτήριο αποτελεί ανώνυμη εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ο Δήμος έχει τις μετοχές.
«Είναι ένα εξαιρετικό μέρος και δεν έχει την όψη που θα θέλαμε όλοι μας. Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να δώσει χρήματα για να γίνουν εργασίες, παρά μόνο μία φορά στα τέσσερα χρόνια να κάνει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι το αναψυκτήριο να δοθεί σε ιδιώτη με δημοπρασία, με τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να χρησιμοποιείται δωρεάν και από το Δήμο και από τους Συλλόγους της περιοχής.
Σε ότι αφορά το άλσος της Παπαράντζας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ο δήμος παρεμβαίνει για τον καθαρισμό της βλάστησης, ενώ οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα πρέπει να γίνει ύστερα από μελέτη και σε συνεννόηση με το δασαρχείο.
Καταφύγιο αδέσποτων ζώων
Σε ερώτηση για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι έχει συσταθεί η διαδημοτική συνεργασία των έξι δήμων του Νομού ώστε να κατατεθεί πρόταση για την κατασκευή ενός ενιαίου καταφυγίου αδέσποτων. Οι δήμοι αποφάσισαν να βάλουν το 2/1000 των τακτικών εσόδων ως συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ έχουν προεγκριθεί κάποια σημεία για την ανέγερσή του. Μέχρι το τέλος του 2021 θα απευθυνθούν στο υπουργείο για την κατασκευή του.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα