Περισσότερο από το ένα τρίτο του στρατιωτικού εξοπλισμού που πωλήθηκε παγκοσμίως την πενταετία 2016-2020 προήλθε από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας το ρόλο της χώρας ως τη μεγαλύτερη εξαγωγό όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το σουηδικό ινστιτούτο SIPRI.

Το 37% των όπλων που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο την περίοδο αυτό προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες παρείχαν στρατιωτικό εξοπλισμό σε 96 χώρες, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία (2011-2015). Οι μισές πωλήσεις αμερικανικών όπλων είχαν προορισμό τη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να λαμβάνει το ένα τέταρτο των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνολικός όγκος των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού το διάστημα 2016-2020 σημείωσε μείωση για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2001-2005, φτάνοντας στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου.

“Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η περίοδος της γρήγορης αύξησης των πωλήσεων όπλων των προηγούμενων δύο δεκαετιών έχει τελειώσει”, σχολίασε ο Πίτερ Βέζεμαν, αναλυτής του SIPRI.

“Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 ενδέχεται να ωθήσουν κάποιες χώρες να αναθεωρήσουν τις εισαγωγές όπλων τους τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

“Την ίδια ώρα, ακόμη και στο απόγειο της πανδημίας το 2020, αρκετές χώρες υπέγραψαν μεγάλα συμβόλαιο για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού”, επεσήμανε ο Βέζεμαν, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 και drone, ενώ σε αγορές πολεμικών αεροσκαφών προχώρησαν η Πολωνία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Πηγή : news247