Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (3/10) ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό  για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης τη μείωση του χρονικού διαστήματος τόσο για τους εφήβους όσο και για τους ενήλικες, που μεσολαβεί για την λήψη της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση, από τους τρέχοντες έξι μήνες.

Στην επιστολή της προς την Pfizer η FDA αναφέρει ότι ενέκρινε επίσης τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Μια αναμνηστική δόση για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για εκατομμύρια παιδιά ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων που προέρχονται από τη Ομικρον, λίγο πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία μετά τις εορτές. Η παραλλαγή είναι σε θέση να αποφύγει μέρος της προστασίας που προσφέρουν οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech, σύμφωνα με πρώιμα δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες.

Τις τελευταίες επτά ημέρες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 2,14 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από Covid-19, με κατά μέσο όρο 320.000 κρούσματα ημερησίως, εν μέσω του κύματος της παραλλαγής Όμικρον.

Ωστόσο, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna φαίνεται να είναι προστατευτικές έναντι της Ομικρον.

Εξάλλου, Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προτείνουν ενισχυτικά εμβόλια και για τους νεότερους εφήβους. Η Δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια του CDC, αναμένεται να ανακοίνωσει την σχετική απόφαση αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής εμβολίων του FDA, Δρ. Πίτερ Mαρκς, δήλωσε ότι ο οργανισμός έλαβε την απόφασή του επειδή το ενισχυτικό εμβόλιο «μπορεί να βοηθήσει στην παροχή καλύτερης προστασίας έναντι των παραλλαγών Δέλτα και Ομικρον», ειδικά καθώς η Ομικρον είναι «ελαφρώς πιο ανθεκτική» στα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο και βοηθούν στην αποτροπή της μόλυνσης.

Το εμβόλιο που παρασκευάζεται από την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech είναι η μόνη επιλογή στις ΗΠΑ για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Περίπου 13,5 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών – λίγο περισσότερο από το ήμισυ αυτής της ηλικιακής ομάδας – έχουν λάβει δύο εμβόλια της Pfizer, σύμφωνα με το CDC.

Πηγή : huffingtonpost