Συναγερμός στον πλανήτη με την Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν να προκαλούν για ακόμη μια φορά.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το πρωί της Παρασκευής πύραυλο ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής αμυνας.
Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους. Κατά το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε σήμερα από μια εγκατάσταση κοντά στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ διένυσε απόσταση περίπου 3.700 χλμ. και έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 770 χλμ., δηλαδή πιο μακριά και πιο ψηλά από τον Hwasong-12 ο οποίος είχε εκτοξευθεί στα τέλη Αυγούστου και είχε επίσης περάσει πάνω από την Ιαπωνία.
Η πρώτη ανακοίνωση
Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος άγνωστου τύπου από την περιοχή Σουνάν της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, και πέταξε προς τα ανατολικά.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αμέσως μετά την εκτόξευση άρχισαν να μελετούν τις λεπτομέρειες αυτής.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι θεωρεί πως ο πύραυλος ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), δοθέντος του βεληνεκούς του, μεταδίδει η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.
Από την πλευρά του ο στρατός των ΗΠΑ, που κατέγραψε την εκτόξευση και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.
Παρατηρητές θεωρούν ότι πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM), αν και Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν μεγάλου βεληνεκούς (ICBM).
Η νήσος Γκουάμ, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, απέχει περίπου 3.400 χλμ από την Πιονγιάνγκ και ως εκ τούτου θα ήταν εντός του βεληνεκούς του πυραύλου αυτού.
Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα αφού η Πιονγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» ρίχνοντάς την στο «σκοτάδι», μετά την υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την 29η Αυγούστου άλλον έναν πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και κατέπεσε στον Ειρηνικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι δεν έχει καμιά ένδειξη πως συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην ιαπωνική επικράτεια.
Ο Σούγκα, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της ιαπωνικής κυβέρνησης για την εκτόξευση, τόνισε ότι το Τόκιο θα αποφασίσει για την προσήκουσα αντίδραση σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας σημείωσε επίσης ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του ιαπωνικού λαού.
Σειρήνες προειδοποίησης στην Ιαπωνία
Ο πύραυλος, διευκρίνισε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, έπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ. ανατολικά της χερσονήσου Ερίμο της νήσου Χοκάιντο.
Έντονη αντίδραση από Νότια Κορέα και Ιαπωνία
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά τη νέα εκτόξευση, προεξόφλησε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η ενέργεια είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ, ενώ προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο.
Ο Μουν διέταξε να γίνουν αναλύσεις και προετοιμασίες «για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα», ανέφερε εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.
Στο μεταξύ λίγα λεπτά μετά την νέα πυραυλική εκτόξευση, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά με την κινητοποίηση ενός βαλλιστικών πυραύλων στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας.
Το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Θάλασσα, με την κινητοποίηση και βαλλιστικών πυραύλων Hyunmoo-2A.
Από την πλευρά της, η Ιαπωνία υπογράμμισε ότι «δεν θα ανεχθεί ποτέ αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις» προσθέτοντας ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα στη Βόρεια Κορέα», διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιοσιχίντε Σούγκα, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Ο Σούγκα πρόσθεσε ότι το Τόκιο, «σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες», θα αντιδράσει «με τον προσήκοντα τρόπο και με την αίσθηση του επείγοντος» στη νέα πυραυλική δοκιμή που έκανε η Πιονγκγιάνγκ.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα, ενώ τόνισε πως ενέργειες όπως η σημερινή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».
«Πρέπει να κάνουμε τη Βόρεια Κορέα να καταλάβει ότι αν συνεχίσει σ’ αυτό το δρόμο δεν θα έχει λαμπρό μέλλον», δήλωσε ο Άμπε.
Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επέστρεφε από επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου κάλεσε την Πέμπτη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα.
Μάτις: «Παράτολμη ενέργεια»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις είπε ότι η τελευταία «παράτολμη ενέρεγεια» της Βόρειας Κορέας «έκανε εκατομμύρια Ιάπωνες να τρέξουν να καλυφθούν», αν και οι κάτοικοι της βόρειας Ιαπωνίας έμοιαζαν εντελώς ήρεμοι και συνέχιζαν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες λίγη ώρα μετά τη δοκιμή.
Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει στρατιωτική αντίδραση από τις ΗΠΑ, ο Μάτις είπε: «Δεν θέλω να μιλήσω επ’ αυτού ακόμη», προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ενήμερος.
Τίλερσον: Κίνα και Ρωσία να λάβουν από μόνες τους άμεσα μέτρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πάντως δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ρεξ Τίλερσον ωστόσο απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, υπενθυμίζοντας πως το Πεκίνο προμηθεύει την Πιονγκγιάνγκ με το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει και η Ρωσία απασχολεί τους περισσότερους εκπατρισμένους βορειοκορεάτες εργαζόμενους, που κατά τον ίδιο «εργάζονται καταναγκαστικά».
Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει επισήμως, αλλά Κινέζοι ειδικοί θεωρούν ότι αποκλείονται κάποια σημαντικά νέα βήματα. «Δεν περιμένω να κάνει ριζικές κινήσεις η Κίνα», είπε ο Ζάο Τονγκ, αναλυτής του Carnegie–Tsinghua Center for Global Policy στο Πεκίνο,
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε φαίνεται ότι πρόκειται για πύραυλο παρόμοιο με εκείνον που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα στις 29 Αυγούστου. Ένας παρόμοιος πύραυλος με παρόμοια τροχιά και παρόμοιο βεληνεκές. Με άλλα λόγια δεν ήταν και τόσο μεγάλη πρόκληση, απλώς μια επανάληψη προηγούμενης ενέργειας… Φυσικά, πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, αυτό είναι σοβαρό, αλλά και πάλι, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Βόρεια Κορέα τον τελευταίο μήνα.»
Στο Πεκίνο θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στις πρόσφατες κυρώσεις του ΟΗΕ να αποδώσουν προτού χρειαστούν περαιτέρω μέτρα. «Έχουμε ήδη δύο νέα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός μηνός. Υιοθετήθηκαν πολύ ριζικά μέτρα. Ως εκ τούτου δεν περιμένω να ανταποκριθεί η Κίνα σε πρόσθετα ριζικά μέτρα», είπε ο Ζάο.
Πηγή: iefimerida.gr