Αντιστροφή ρόλων για τις δύο κύριες καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου, τα σιτηρά και το βαμβάκι, φέτος το καλοκαίρι.

Ενώ λοιπόν πέρυσι τέτοια εποχή τα σιτηρά ήταν στα αζήτητα με τιμές που δεν υπερέβαιναν τα 18 με 19 λεπτά το κιλό, φέτος όσοι δεν παρέδωσαν με ανοιχτές τιμές στα αλώνια(δυστυχώς δεν είναι πολλοί) και αποθήκευσαν τη σοδειά τους βλέπουν τους εμπόρους τις τελευταίες ημέρες να τους τα αγοράζουν με 22 και 23 λεπτά το κιλό, όταν πρόκειται βέβαια για καλά ποιοτικά, με υψηλές πρωτεΐνες και υαλώδη..

Αντίθετα πέρυσι χρηματιστηριακά το βαμβάκι, κινούνταν αυτή την εποχή σε επίπεδα 56 και 58 λεπτών το κιλό με αναγωγή στο σύσπορο, ενώ αντίθετα φέτος οι τιμές βρίσκονται κάτω από τα 50 λεπτά από 44 ως 48 λεπτά το κιλό, με την αναγωγή στο σύσπορο…

Θα λέγαμε ότι τη φετινή χρονιά το σιτάρι ..παίρνει εκδίκηση από το βαμβάκι. Οι αιτίες έχουν να κάνουν με το ευμετάβλητο των διεθνών αγορών για δύο προϊόντα που η τιμή τους διαμορφώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια. Για το μεν βαμβάκι, αίτια είναι ο εμπορικός πόλεμος Κίνας- ΗΠΑ και το γεγονός ότι στη διεθνή οικονομία παρατηρούνται πρώιμα σημάδια νέας παγκόσμιας ύφεσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές επιστρέφουν στα θεμελιώδη commodities, όπως είναι τα τρόφιμα και εν προκειμένω στη… σιτάρκεια.

Βέβαια η άνοδος στο σκληρό σιτάρι οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουμε καύσωνα και ξηρασία στη Δυτική Ευρώπη που ρίχνει κατακόρυφα τις αποδόσεις, σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσφορά και αν αυξάνεται ζήτηση.

Τα τελευταία 24ωρα έχουμε μία άνοδο στις τιμές FOB στη Μπολώνια, που φτάνουν ακόμη και στα 10 με 20 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα από τα 230 με 235 ευρώ ο τόνος να φτάσουμε στα 250 με 255 και σε ορισμένες περιπτώσεις και στα 260 ευρώ ο τόνος. τα περισσότερα σιτηρά ωστόσο (πάνω από το 80%) οι έμποροι τα έκλεισαν με τιμές 18 με 19 λεπτά το κιλό τον Ιούνη, οπότε είναι ελάχιστοι οι αγρότες που καρπώνονται την τελευταία άνοδο.