Ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας εξήγησε γιατί «στέγνωσε» ο Πηνειός.

Την ανησυχητική είδηση του… στεγνώματος του Πηνειού σε μήκος 25 χιλιομέτρων, επιχείρησε να εξηγήσει ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και μίλησε για το φαινόμενο που υπάρχει από τις πηγές έως τη γέφυρα του Διαλεχτού στα Τρίκαλα.

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί κατ’ ανάγκη να ενταχθεί στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, γιατί έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν. Ενδεχομένως όμως είναι μια ένδειξη», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια εθνική τραγωδία. Εδώ και 20 χρόνια έχουν κατασκευαστεί έργα στον Αχελώο, και ο θεσσαλικός κάμπος κατέληξε να έχει τεράστιο έλλειμμα από νερό. Θα μπορούσαν λειτουργήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώο, που είναι κατασκευασμένα στο 90%. Είναι έργα φαντάσματα, χωρίς να εξυπηρετούν τίποτα. Είκοσι χρόνια εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια. Η Δυτική Ελλάδα έχει περίσσευμα νερού που χύνεται στην θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται. Νερό που προέρχεται από τον θεσσαλικό κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα συγκεκριμένα έργα κόστισαν 20 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 30 δισ ευρώ είναι η ζημιά από την μη λειτουργία των έργων. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία» τόνισε.

«Η κλιματική κρίση είναι σε εξέλιξη, την βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, κάτι δεν πάει καλά. Θα έχουμε ένταση φαινομένων, θα έχουμε νέα φαινόμενα, φαινόμενα σε περιοχές που δεν υπολογίζαμε και φαινόμενα εκτός εποχής» σημείωσε.