Το τελευταίο αντίο στην εμβληματική προσωπικότητα του λαικού πολιτισμού, Μαίρη Θεολόγη, θα πουν σήμερα οι Καρδιτσιώτες αποχαιρετώντας ουσιαστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο της παράδοσής μας.

Η Μαίρη Θεολόγη ιδρύτρια της Καραγκούνας και ερευνήτρια της τοπικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού άφησε την τελευταία της πνοή προχθές το βράδυ σε ηλικία 87 ετών βάζοντας τέλος σε ένα σπουδαίο κεφάλαιο του τοπικού πολιτισμού. Δραστήρια, αεικίνητη, ακούραστη, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής την οποία διαφήμισε στα πέρατα του κόσμου.

Ο Λαογραφικός Όμιλος η “Καραγκούνα” ήταν το δημιούργημά της. Εκατοντάδες παιδιά “πέρασαν” από τα χέρια της και έμαθαν τους παραδοσιακούς χορούς, την παραδοσιακή μουσική, τα τοπικά έθιμα.

Η Μαίρη Θεολόγη με την Καραγκούνα της ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο κάνοντας γνωστή την Καρδίτσα αναδεικνύοντας τα ήθη και τα έθιμά της. Βραβεύτηκε σε εκατοντάδες διοργανώσεις, τιμήθηκε σε φεστιβάλ και ημερίδες, αγαπήθηκε από τους απλούς Καρδιτσιώτες και όχι μόνο, έγινε συνώνυμο του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας.

Η Καραγκούνα ήταν η μεγάλη της αγάπη…Την ιστορία και τον συμβολισμό της φορεσιάς της τα αποτύπωσε στο λεύκωμα που επιμελήθηκε και εκδόθηκε πριν λίγα χρόνια. Το λεύκωμα αυτό είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσωπικής έρευνας και προσωπικής επαφής με ανθρώπους της περιοχής από το 1960 και μετά. Το λεύκωμα αυτό είναι πλέον ένα σημαντικό ιστορικό εργαλείο….

Η Μαίρη Θεολόγη, συνέδεσε όσο λίγοι το όνομά της με την Καραγκούνα, τα χαρακτηριστικά και τη φορεσιά της, αντλώντας από αυτή την έμπνευση για όλη τη διαδρομή της στη ζωή και το πλούσιο πολιτιστικό έργο της.

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα κόρη του Παιδιάτρου Χρήστου Πώποτα και της Χρυσής Τσαμακίδου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Καρδίτσας. Σύζυγος του Δικηγόρου Κλεομένη Θεολόγη, μητέρα της Πένυς, του Κώστα και της Χρύσας και γιαγιά της Έλλης, του Άρη, του Μένιου, της Μαρίας και της Μεταξένιας.

Το 1960 ίδρυσε το Λαογραφικό Όμιλο Καραγκούνα ανοίγοντας το δρόμο για την δημιουργία Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων του τοπικού πολιτισμού στο μέλλον. Μεσω του Ομίλου Καραγκούνα προέβαλλε την τοπική Παράδοση της Καρδίτσας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον κόσμο μέσα από τα πολυάριθμα ταξίδια με το χορευτικό συγκρότημα σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ ανά τον πλανήτη.

Στα 1985 ίδρυσε και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος, το Ελληνικό Τμήμα της CIOFF,του Παγκόσμιου Οργανισμού Οργανωτών Φεστιβάλ και Παραδοσιακών Τεχνών που αριθμεί ογδόντα πέντε χωρες- μέλη. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πατρών, το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας, το Αγροτικό Μουσείο Ιτέας, το Λαογραφικό Μουσείο Κωνσταντίνου Φρόντζου στα Γιάννενα, ενώ μεταξύ των υπολοίπων συνεργασιών της ξεχωρίζει αυτή με τον Διεθνή Οργανισμό μουσείων ICOM και το Κέντρο Ελληνικής Μουσειολογίας στην Αθήνα.

Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας , διοργάνωσε Έκθεση με αντικείμενα των Καραγκούνηδων, πολλές εκδηλώσεις για τη τοπική φορεσιά,καθώς και την Εκδήλωση- θεσμό, την Διεθνή Πολιτιστική Συνάντηση παιδιών. Διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας και μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, μελος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Αθήνα, της Επιτροπής Τουρισμού της Νομαρχίας.

Δεκάδες είναι οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε από φορείς της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού για τη προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό: από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της πόλης Lublin της Πολωνίας, από τ Φεστιβάλ της Shenyang Κίνας, από το Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών,Sao Paolo Βραζιλίας, από την Ελληνική Ιερά Επισκοπή Μπουένος Άιρες, από τη CIOFF στο Μεξικό και την Κύπρο, αλλά και από Συλλογικότητες του νομού μας, , τους Δήμους Καρδίτσας και Παλαμά, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου,την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών Ασκληπιός και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Οργάνων Συλλογής Φοίβου Ανωγιαννακη.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 12.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρδίτσας.

Ο “ΝΑ” απευθύνει στους οικείους της τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια της Μαίρης Θεολόγη

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας

Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαίρης Θεολόγη, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της Καρδίτσας, που υπηρέτησε τον πολιτισμό με ήθος και ανιδιοτέλεια. Άφησε την προσωπική της σφραγίδα στο Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Καραγκούνα» που ίδρυσε το 1960 με μια ομάδα νέων γυναικών της πόλης και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος, καθώς και στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού, που «υπηρέτησε» από διάφορες θέσεις ως εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Εργάστηκε άοκνα όλα αυτά τα χρόνια για τη διάδοση της παράδοσης και εκπροσώπησε επάξια την Καρδίτσα, εντός και εκτός Ελλάδας.. Η προσφορά της είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πρότυπο μίμησης από τις νεότερες γενιές. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κωτσός

Ο Νομός Καρδίτσας και ο πολιτισμός θρηνούν για την απώλεια μιας μεγάλης πρωταγωνίστριάς τους, της Μαίρης Θεολόγη! Η θρυλική «Καραγκούνα» αφιέρωσε όλη τη ζωή της στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πλούσιας παράδοσης του τόπου. Δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας, όμως αφήνει πίσω της τεράστιο και ανεκτίμητο έργο! Μια πολύτιμη παρακαταθήκη λαογραφικών, ιστορικών στοιχείων και δεδομένων που θα αποτελέσουν για τη νέα γενιά της πατρίδας μας μοναδική πολιτιστική βίβλο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους συνεργάτες. Το παράδειγμά της θα είναι πάντα φωτεινό και η μνήμη της αιώνια!

Η Βουλευτής της Ν.Δ. Ασημίνα Σκόνδρα

Πιο φτωχός από τη Δευτέρα ο Νομός μας και ο κόσμος του πολιτισμού, μετά το θάνατο της Μαίρης Θεολόγη.Μιας γνήσιας καραγ-κούνας, που άφησε τη δική της ανεξίτηλη σφραγίδα στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και όχι μόνο. Το όνομά της και η προσωπικότητά της συνδέθηκε άμεσα με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, κοινωνώντας το καραγκούνικο στοιχείο στα πέρατα της γης, ως Πρόεδρος και μέλος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Καραγκούνα», ως αναπληρωτής Πρόεδρος της Αμφικτυονίας των Καραγκούνιδων και ερευνήτρια. Στα πολλά χρόνια ενασχόλησής της, με το άσβεστο πάθος και το μεράκι της, μύησε πολλές γενιές στην παράδοση και τον πολιτισμό. Η παρακαταθήκη που αφήνει τεράστια, το κενό πίσω της δυσαναπλήρωτο… κ. Μαίρη, θα σε θυμόμαστε με αγάπη… Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος

Αφιέρωσε τη ζωή της στην διάσωση και διάδοση του Καραγκούνικου Πολιτισμού και της Πολιτιστικής μας Παράδοσης, με πάθος και μεράκι. Ιδρύτρια του Λαογραφικού Ομίλου ‘’ Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ’’, ερευνήτρια, αναπληρωτής πρόεδρος της Αμφικτυονίας των Καραγκούνηδων, έκανε την Καρδίτσα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η Μαίρη Θεολόγη ‘’ έφυγε’’, γεμίζοντας θλίψη όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε. Αξέχαστη για εμένα από το τελευταίο της κάλεσμα και τη συμμετοχή μου ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας στο περσινό δρώμενο «με την ευχή της μάνας» στην Αθήνα. Μας άφησε σπουδαία παρακαταθήκη, με συγγραφικό έργο και μια ανεκτίμητη συλλογή από 3.500 αντικείμενα. Θα τη θυμόμαστε όλοι με σεβασμό. Τα ‘’γαλάζια’’, ( η καλή καραγκούνικη φορεσιά) και το ‘’κλάμα’’ του κλαρίνου στις πρώτες νότες της ‘’Σβαρνιάρας’’ , είμαι σίγουρος πως θα τη συντροφεύουν στο στερνό της ταξίδι…

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος

Έφυγε από τη ζωή μια γνήσια Καρδιτσιώτισσα, ένας στυλοβάτης του πολιτισμού. Η Μαίρη Θεολόγη μια αρχόντισσα των παραδόσεων δεν είναι πια μαζί μας. Η εκλιπούσα ασχολήθηκε ενεργά από τα νιάτα της με την λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα μας. Με τη θρυλική «Καραγκούνα» έδειξε τις χορευτικές παραδόσεις μας στα πέρατα του κόσμου και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στον Ελληνικό πολιτισμό. Η Μαίρη Θεολόγη, μια σημαντική προσωπικότητα, διατέλεσε δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας στα τέλη της Δεκαετίας του 80 προσφέροντας και από αυτή τη θέση στον τόπο της. Άφηνει σημαντική παρακαταθήκη σε όλους τους νεότερους. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και μεγάλο σεβασμό! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Θάνος Σκάρλος: Μια αυθεντική μορφή της Καραγκούνικης Παράδοσης

Μια αυθεντική μορφή της καραγκούνικης παράδοσης και συνολικά του πολιτισμού έφυγε από κοντά μας. Η Σοφαδίτισσα Μαίρη Θεολόγη – Πώποτα, πρόεδρος και ψυχή του Λαογραφικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, υπηρέτησε ακούραστα, αλλά κυρίως με μεράκι και πάθος τον πολιτισμό, δείχνοντας τι σημαίνει προσφορά και συλλογικότητα. Η Μαίρη Θεολόγη, προέβαλε και διαφήμιζε σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Σε όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία της χαρακτηριζόταν για το ήθος, τον δυναμικό της χαρακτήρα και την αγάπη της για την «Καραγκούνικη» τέχνη και έτσι θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας. Ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση και διατήρηση της παράδοσης, αλλά και στο «μπόλιασμα» του πολιτισμού μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογικότητα. Με χαμόγελο, διάθεση για προσφορά και πάθος για ότι καταπιανόταν, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στον τοπικό μας πολιτισμό.

Στο πρόσωπο της Μαίρης Θεολόγη αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο, μια πραγματική φίλη,που με τη σοφία της, τη διεθνή παρουσία της, τη διεισδυτική έρευνα και την προσήλωση της στην καραγκούνικη παράδοση, παρέδωσε μαθήματα πολιτισμού σε γενιές συντοπιτών μας. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όχι μόνο ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια μοναδική και πολύτιμη κληρονομιά,μια σημαντική παρακαταθήκη στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και μοναδικές μαρτυρίες για την λαογραφική κληρονομιά και παράδοση. Κληρονομιά στάσης ζωής, υποδειγματικού έργου, μεθοδικής και ακάματης ερευνητικής δουλειάς, ισχυρού αξιακού φορτίου, κοινωνικής ευαισθησίας.

Η εκλιπούσα ως Πρόεδρος του ιστορικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ με έτος ίδρυσης το 1960 , γαλούχησε γενιές στην καραγκούνικη παράδοση και με τη δική της μοναδική συμβολή ο πολιτισμός μας έγινε αναγνωρίσιμος στο πανελλήνιο και παράλληλα έγινε το όχημα για να διαφημιστεί και να αγαπηθεί ο τόπος μας, και να ταξιδέψει η πλούσια ιστορία μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Μαίρη Θεολόγη, με αναρίθμητες τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναρίθμητες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας περήφανος άνθρωπος, που εργάστηκε με πάθος για το ιδεώδες της καρακούνικης παράδοσης, ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι και να διατηρείται στο ακέραιο η επαφή με τις ρίζες και την ταυτότητά μας. Η ποιότητα του χαρακτήρα της, το ήθος της και η διάθεση προσφοράς στον τόπο μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΘΕΟΛΟΓΗ ΜΑΡΙΑΣ

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», συνεδρίασε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου της αγαπητής κ. Μαίρης Θεολόγη, η οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε επί δεκαετίες Πρόεδρος του Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν Επίτιμος Πρόεδρος. Εκτιμώντας τη σημαντική προσωπικότητα, την αγάπη, το ήθος, και την προσφορά της εκλιπούσης στο χώρο του Πολιτισμού, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά – του στην οικογένειά – της.

2. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθίακαι να εκφωνήσει επικήδειο η Αντιπρόεδρος.

3. Να αποσταλεί στεφάνι εκ μέρους του Δ.Σ

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα μέσα ενημέρωσης, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Τα μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», με βαθύτατη θλίψη, αποχαιρετούν έναν εξαιρετικό και μοναδικό άνθρωπο, έναν εργάτη και ιδεολόγο της Λαϊκής Παράδοσης: την αγαπητή σε όλους μας Θεολόγη Μαρία, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην εθελοντική προσφορά και στήριξη του Πολιτισμού. Η μοναδική Δασκάλα θα ζει για πάντα στις καρδιά όλων μας: των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών του Ομίλου, των καραγκούνηδων και προπαντός των συγγενών της. Ωστόσο, θα μας λείψει ο πρόσχαρος τρόπος της, η ευγένεια της ψυχής της και η σοφία της… Αγαπημένη μας κ. Μαίρη, καλό ταξίδι…

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ»

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου της

Μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου της Μαίρης Θεολόγη, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει και δημοσίως τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους τους. Η Μαίρη Θεολόγη υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, η πρώτη που δημιούργησε Σύλλογο, την ιστορική «Καραγκούνα», η πρώτη Αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο το κίνημα των Αμφικτιόνων και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα των Καραγκούνηδων, ενώ υπηρέτησε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη θέση της δημοτικής συμβούλου Καρδίτσας. Η γυναίκα αυτή αποτέλεσε φάρο για όλο το πολιτιστικό κίνημα και ήταν συνεχώς δίπλα σε όλους τους Συλλόγους σε ό,τι και αν χρειάζονταν, όπως και στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων στηρίζοντας το έργο μας όλα αυτά τα χρόνια και μεταλαμπαδεύοντας μας τη σοφία, τη γνώση της και την αγάπη της για τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα. Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων θα παραστεί στην κηδεία της δια του Προέδρου της και θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη της εκλιπούσης. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα για την υποστήριξη της Φλόγας.

Για την Μαίρη Θεολόγη

Στη φωτογραφία η πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μένη Παπανικολάου απονέμει στη Μαίρη Θεολόγη την τιμητική πλακέτα

Η Μαίρη Θεολόγη, μια μεγάλη κυρία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας για πολλές δεκαετίες, μας είπε το στερνό της αντίο τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Ο λαϊκός πολιτισμός του τόπου μας είναι πλέον φτωχότερος. Η αγαπημένη όλων μας Μαίρη Θεολόγη, αν και αστή, αφιερώθηκε με πάθος στο μεγάλο κεφάλαιο της παράδοσης και άνοιξε τον δρόμο σε όλους μας. Η αποδοχή της ήταν πανελλήνια, γι’ αυτό και τιμήθηκε από πολλούς φορείς, και μάλιστα εν ζωή, για την προσφορά της. Τη μεγάλη αυτή κυρία του πολιτισμού την υποδεχθήκαμε στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στις 28-11- 1987, όταν για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη και πάντα την περιμέναμε. Τη θεωρούσαμε απαραίτητη. Από τότε πορευθήκαμε μαζί μέχρι το 2008, όταν με κοινή μας απόφαση και οι τρεις αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε νέα άτομα. Η συμβολή σου ήταν πολύτιμη στα 16 χρόνια της συνεργασίας μας και ιδιαίτερα στη μεγάλη διοργάνωση της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού-Καραϊσκάκεια, τα οποία υπηρέτησες από την έναρξή τους το 1967. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, στο πλαίσιο των Καραϊσκακείων του 2008, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας ομόφωνα αποφάσισε να σου απονείμει τιμητική πλακέτα για την μεγάλη σου προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Μαζί με τον Γιώργο Τσιγγόπουλο, με τον οποίο συνεργασθήκαμε για πολλά χρόνια, σου απευθύνουμε το τελευταίο «αντίο». Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Καρδιτσιώτικης γης που θα σε σκεπάσει.

Βασιλική Κοζιού
Μένη Παπανικολάου
Γιώργος Τσιγγόπουλος

Για την Καραγκούνα Μαίρη Θεολόγη

Με το χέρι στη μέση, τη δωρική κορμοστασιά της, με ένα νεύμα στην ορχήστρα να ξεκινήσει για άλλη μια φορά, την τελευταία , να παίξει το σκοπό της Σβαρνιάρας για να χορέψει μπροστά κατά πως συνήθιζε, με όλα τα ασήμια και τα μαλάματα, με το καλό καββάδι, έτσι μας χαιρέτισε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η Καραγκούνα Μαίρη Θεολόγη. Η γυναίκα που συνδέθηκε όσο καμιά άλλη με την Καραγκούνα. Με τη γυναίκα του κάμπου που η ίδια γνώρισε από κοντά πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, από χωριό σε χωριό, για να μάθει, να καταγράψει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της ζωής της που μέχρι τότε έμοιαζαν αδιά-
φορα ή περιφρονημένα! Άνοιξε τα σεντούκια τους και έβγαλε στο φως την ομορφιά που στα
μάτια των πολλών ήταν αθέατη! Κι έδωσε αγώνα ζωής για την προβολή αυτής της μοναδικής ομορφιάς που δεν γνωρίζει από ακριβές αγορές, αλλά πηγάζει από το λαϊκό και αυθεν-
τικό αίσθημα των ανθρώπων, φτιαγμένο με απλά υλικά, αλλά γεμάτο συμβολισμούς και αξίες! Μέσα από τον Λαογραφικό Όμιλο Καραγκούνα και για εξήντα χρόνια περίπου άνοιξε το δρόμο προς τη γνώση του τοπικού Λαϊκού Πολιτισμού για όλους εμάς που θελησαμε να τον διαβούμε στα επόμενα χρόνια και να αφουγκραστούμε τις εικόνες και τους ήχους του. Με την ενεργή συμμετοχή της σε τοπικούς, εθνικούς, αλλά και διεθνείς φορείς , με τα εμβληματικά ταξίδια του Ομίλου σε όλον τον πλανήτη, με την πλούσια παρακαταθήκη που αφήνει με τη τεράστια συλλογή της σε ελληνικές φορεσιές, γίνεται η έμπνευση για όλους όσοι πρεσβεύουν την Αλήθεια της Ελληνικής Παράδοσης, αυτής που δεν χωρά στα κιτρινισμένα φύλλα των παλιών βιβλίων, αλλά που αποτελεί «πηγή ζώσα» για τους σημερινούς και τους επόμενους Έλληνες. Έτσι, με το ύφος αγέρωχο, το βλέμμα μακριά στο Θεσσαλικό κάμπο , θα μας κουνήσει το μαντήλι της η «κυρά Μαίρη» και δεν θα γυρίσει πίσω να κοιτάξει, γιατί ξέρει ότι τα άφησε όλα καλά!…

Κατερίνα Σταθοπούλου
Πρόεδρος Μορφωτικού
Συλλόγου Σοφάδων Φιλόλογος