Γράφει ο Παναγιώτης Νάνος*

Θα περίμενε κανείς μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, υποταγής και επιτήρησης η χώρα μας να έχει μάθει από τα πάθη και τα λάθη του παρελθόντος.Θα περίμενε κανείς ότι θα επανασχεδιάζαμε το μέλλον της χώρας με ορθολογικά κριτήρια. Ότι θα επενδύαμε τους δυσεύρετους πόρους στην πραγματική Ανάπτυξη και Οικονομία, θα εξοικονομούσαμε μέσα από ευφυείς επιλογές χρήματα τα οποία δανειζόμαστε πανάκριβα από τους διεθνείς τοκογλύφους. Ότι η Εκπαίδευση θα συνδεθεί με την πραγματική οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο θα αξιοποιηθεί έτσι ώστε να μην παράγουμε άνεργους πτυχιούχους ή μετανάστες με διδακτορικά. Αντί αυτού, λάθη και προχειρότητες, όπως προκύπτει από το «σχέδιο Γαβρόγλου» για την Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας αποκτούν νέα μορφή. Προβλέπονται οκτώ σχολές (πέντε υφιστάμενες και τρεις νέες), με συνολικά 34 Τμήματα, 6 Ινστιτούτα, 4 Κέντρα και Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ) διάρκειας δύο ετών. Από τις οκτώ σχολές οι τρεις θα εδρεύουν στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα και από μία στα Τρίκαλα και στη Λαμία.

Η Καρδίτσα είναι ο μεγάλος χαμένος και μένει στο περιθώριο.Για ακόμη μία φορά αντί να κερδίσει, ο νομός χάνει αυτά που απέκτησε με αγώνες. Χάνει αυτά τα οποία στήριξε παραχωρώντας κτίρια, υποδομές και δημοτικές εκτάσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου campus και μάλιστα ιδιόκτητου για το ΤΕΙ. Χάνει σπουδαία τμήματα όπως αυτό της Διατροφής και Διαιτολογίας, το οποίο μεταφέρεται στα Τρίκαλα… όπου όμως δεν υπάρχουν υποδομές!Σε αντιστάθμισμα προτείνουν την ίδρυση τμήματος Δημόσιας Υγείας… όταν είναι γνωστό ότι η Λάρισα έχει αυτοτελή Σχολή ΤΕΙ Επαγγελμάτων Υγείας, Ιατρική Σχολή, υποδομές!

Η Καρδίτσα δικαιούται Σχολή ΤΕΙ Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροδιατροφικού Τομέα. Αυτό είναι εύκολο να συμβεί αν διατηρηθούν τα υφιστάμενα τμήματα και δημιουργηθεί ακόμα ένα. Ήδη έχει προταθείΤμήμα Βιο-οικονομίας,με έμφαση στην διαχείριση περιβαλλοντικών – φυσικών καταστροφών, πολιτικής προστασίας, διαχείρισης κρίσεων, κλιματικής αλλαγής. Επίσης υπάρχουν και άλλες αξιόλογες προτάσεις αλλά κατά την γνώμη μας στην Καρδίτσα πρέπει να προστεθεί τμήμα Βιολογικών Γεωργικών Εφαρμογών, δεδομένης της παράδοσης που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας και τις ανάγκες σε ποιοτικά γεωργικά προϊόντα.

Η Καρδίτσα δικαιούται αυτοτελή Σχολή ΤΕΙ διότι:

1ον Διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιόκτητο campusτου ΤΕΙ, (μετά την Λάρισα) κτιριακές εγκαταστάσεις με όλες τις απαραίτητες υποδομές όπως διδακτήρια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα, φοιτητική λέσχη, κλπ. συνολικού εμβαδού 7.500 τετρ. μέτρα και 35 στρέμματα έκταση.

2ον Λειτουργούν ήδη με επιτυχία τα τμήματα Δασοπονίας και Περιβάλλοντος, Ξύλου και σχεδιασμού επίπλου, Διατροφής και Διαιτολογίας, με αποδεδειγμένη παραγωγή καινοτόμων προϊόντων που απέσπασε διεθνή βραβεία και πιστοποιημένες για την ποιότητα εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

3ον Υπάρχουν έτοιμες υποδομές για να φιλοξενήσουν νέα τμήματα και υπηρεσίες,όπως είναι λ.χ. το κτίριο της Σχολής Αστυνομίας, άλλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες.

4ονΥπάρχουν σημαντικές υποδομές εκτός πόλεως Καρδίτσας,οι οποίοι μπορούν θαυμάσια να αποτελέσουν πρότυπο τόπο πρακτικής άσκησης και βιωματικής μάθησης σπουδαστών και φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να είναι μέσα στο περιβάλλον, στην παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Να συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με την πρακτική άσκηση και την εμπειρία της κοινωνίας.

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η περιοχή λίμνης Πλαστήρα αποτελεί μία θαυμάσια περιβαλλοντική, παραγωγική και κοινωνική οντότητα, η οποία προσφέρεται για εργαστηριακά μαθήματα και πρακτική άσκηση φοιτητών, ενδεικτικά:

Στο Μεσενικόλα υπάρχουν κτίρια των σχολείων, το Πολιτιστικό Κέντρο, η αίθουσα Οίνου και Αμπέλου, τα οινοποιεία και οι αμπελώνες της περιοχής.

Στο Μορφοβούνιο ξενώνας, το συνεδριακό κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», το κτίριο του δημοτικού σχολείου, οι μικρές βιοτεχνίες παραδοσιακών τροφίμων και γλυκών.

Στην Κερασιά, το Κρυονέρι και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν το πολιτιστικό κέντρο, ο χώρος στο «Σταυρό» τα κηπευτικά, οι δεντροκαλλιέργειες, οι νερόμυλοι και τα μαντάνια, τα ελατοδάση, οι κατασκηνώσεις, κ.ά.

Στο Νεοχώριο Βοτανικός Κήπος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το πολιτιστικό κέντρο στον Άγ. Γεώργιο Νεοχωρίου.

Στη Φυλακτήο ξενώνας, το δημοτικό σχολείο, τα ελατοδάση. Τέλος, περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν και άλλες υποδομές και υπαίθριοι χώροι αναξιοποίητοι που μπορούν να διατεθούν και να αποτελέσουν θερινάcampus, για φοιτητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Εμείς δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση της μεγάλη αυτής υποδομής και την σύνδεση με την Εκπαίδευση.

Η κοινωνία της Καρδίτσας δεν θα επιτρέψει άλλη υποβάθμιση! Ήδη μετράει απώλειες όπως η Σχολή Νηπιαγωγών και η Σχολή Αστυνομίας.Δεν διεκδικούμε να υφαρπάξουμε από άλλη πόλη σχολή που λειτουργεί, όμως από τις τρεις νέες σχολές η μία δικαιωματικά ανήκει στην Καρδίτσα.Οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν τον παραγκωνισμό και την απόσπαση σχολών. Όσοι σιωπηρά και με την ανοχή συναινέσουν στην αποψίλωση του ΤΕΙ Καρδίτσας, θα φέρουν ιστορική ευθύνη.

ο κ. Παναγιώτης Νάνος είναι διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Γεν. Νοσοκομείου Λάρισας, υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα