Ιστορικό το διήμερο 11-12 Μαρτίου για την Καρδίτσα.

79 χρόνια πριν, βράδυ 11ης, ξημερώματα 12ης Μαρτίου 1943 τα τζάκια σε όσα σπίτια διέθεταν ξύλα, είχαν σταματήσει να καπνίζουν.

Οι Καρδιτσιώτες με σε μια έκδηλη ανησυχία και συνάμα προσδοκία είχαν πέσει να κοιμηθούν. O αέρας το βραδινό εκείνο ήταν διαφορετικός, η νύχτα ασυνήθιστη.

Ησυχία… Πουθενά Ιταλός κατακτητής, πουθενά περίπολος, καμία φασιστική δύναμη του άξονα στην περιοχή. Η πόλη ήταν ελεύθερη!

Ο καπετάν Μπουκουβάλας του ΕΛΑΣ περιγράφει στο βιβλίο του « Το αντάρτικο ιππικό της Θεσσαλίας» μία από τις επικότερες και πιο ένδοξες στιγμές του αντιστασιακού αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του άξονα: «Στις 12 Μαρτίου 1943 εμείς μπαίνουμε στην Καρδίτσα. Είναι η πρώτη ελεύθερη πόλη της πατρίδας μας».

Όμως η Καρδίτσα δεν ήταν μόνο η πρώτη ελεύθερη πόλη της πατρίδας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με το BBC να μεταδίδει: « Η Καρδίτσα, μια απ’ τις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις, είναι ελεύθερη. Είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώνεται, κάτω από την πίεση των δυνάμεων της Αντίστασης».

Με τον αέρα της αποτίναξης του ξένου ζυγού, στις 12 Μαρτίου γίνεται παλλαϊκή συγκέντρωση και οι αντιστασιακοί συντεταγμένοι μπαίνουν στην Καρδίτσα. Επικεφαλής τους είναι μεγάλες ΕΛΑΣίτικες φυσιογνωμίες του αντάρτικου: ο Μπουκουβάλας, ο Νικηταράς, ο Ζαχαριάς, ο Ίταμος, ο Κόζιακας, ο Αγραφιώτης κλπ. Ο Μπουκουβάλας αναφέρεται στον ηρωισμό των αξιωματικών και οπλιτών στον πόλεμο της Αλβανίας. Καλεί τους πατριώτες αξιωματικούς να πάρουν μέρος στον αγώνα, να πλαισιώσουν την αντίσταση να συνεχίσουν το έπος της Αλβανίας.Η Καρδίτσα θα παραμείνει ελεύθερη όλο σχεδόν το 1943, και γίνεται η διοικητική και οικονομική πρωτεύουσα της ελεύθερης ζώνης, δηλαδή της ελεύθερης Ελλάδας. Μία από τις λαμπρότερες στιγμές στην ιστορία του τόπου, που την έγραψαν με χρυσά γράμματα οι ίδιοι οι καθημερινοί άνθρωποι. Άνθρωποι του μόχθου, που οργανώθηκαν σε γερές βάσεις μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις με κύρια το ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα του, δίνοντας κουράγιο στους Έλληνες και ξεσηκώνοντας το έθνος για την ελευθερία.

Σε αντίθεση με το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος, ήταν οι πατριώτες που φλέγονταν για λευτεριά και έμειναν να πολεμήσουν για τις καλύβες, τα πεζούλια τους, τον τόπο τους…

Κ.Π.