Η κίνηση του Στέφανου Τσιτσιπά, να κάνει αποτοξίνωση από τα social media, πέρασε στα… ψιλά θα λέγαμε.

Ο Καρδιτσιώτης τενίστας, έχει διαγράψει όλες τις εφαρμογές (Facebook, Instagram, Τwitter κλπ) εδώ και δύο εβδομάδες και όπως δηλώνει νιώθει εκπληκτικά.

Η κίνηση αυτή ίσως είναι και ένα μήνυμα όχι μόνο προς τα νεαρά παιδιά, αλλά γενικότερα προς όλους, πως υπάρχει και ζωή, πέρα από την οθόνη ενός κινητού ή ενός υπολογιστή.

Αν κάποιος βρίσκεται 2,5 περίπου ώρες κάθε μέρα (και λίγες λέω) μπροστά από την οθόνη ενός κινητού ή υπολογιστή, αυτό αντιστοιχεί σε 35 ημέρες τον χρόνο πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται να ξοδέψει πάνω από πέντε χρόνια της υπόλοιπης ζωής της με το κινητό στο χέρι.

Τα social media και τα smartphones, έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί το τοπίο των ανθρώπινων επαφών και έχουν επαναπροσδιορίσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι.

Συχνά αστειευόμαστε ότι είμαστε «εθισμένοι» στα κινητά μας, αλλά φανταστείτε να αφιερώνετε τόσο χρόνο σε αυτά, που να χρειαστεί να μπείτε σε κλινική απεξάρτησης.

Πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα έδειξε πως οι γονείς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό της τάξης του 60%, μεγαλύτερο από αυτό των παιδιών τους.

Γίνεται αντιληπτό πως ο εθισμός δεν έχει ηλικία, χρώματα, φυλή.

Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes.

Βρισκόμαστε μία… ανάσα από την δημιουργία κέντρων απεξάρτησης από τεχνολογικό εθισμό, όσο κι αν δεν μας αρέσει.

ΥΓ. Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας που επινόησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύουν στα παιδιά τους να τα χρησιμοποιούν.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΗΣ