ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Στις αρχές του 1943, στο πηχτό του σκοταδιού της κατοχής στην περιοχή μας λαμβάνουν χώρα συγκλονιστικά γεγονότα. Ο ΕΛΑΣ ανατινάζει την σιδηροδρομική γέφυρα του Καράμπαλη καθως κι αυτή που ενώνει τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα.
Οι ιταλικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή μας, αρχίζουν ν’ ανησυχούν από τη μαζική δράση των αντιστασιακών, νιώθουν τον κλοιό να στενεύει επικίνδυνα και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται στο επιταγμένο “Αρνη” παίρνουν την απόφαση να την κοπανήσουν το ταχύτερο προς τη γειτονική πόλη των Τρικάλων!
Ήταν το βράδυ 10ης Μαρτίου του 1943 όταν τα μάζεψαν! Νύχτα φυσικά έφυγαν όπως νύχτα ήρθαν! Το επόμενο ανοιξιάτικο πρωϊνο οι συμπολίτες ξύπνησαν σε μια πόλη που ευωδίαζε ο αέρας της ελευθερίας!!! Ούτε στρατιώτες, ούτε περιπολίες, ούτε έλεγχοι ούτε περιορισμοί (μην κάνετε συνειρμούς, απαγορεύονται!) Την επομένη ακριβώς στήνεται μια μεγάλη γιορτή, καθώς τμήματα της αντίστασης μπαίνουν παρελαύνοντας σε καθεστώς αποθέωσης στην Καρδίτσα!!!
Χαλασμός κυρίου! Ούτε μετά το μπαράζ της Ριζούπολης που κέρδισε η Αναγέννηση τόσος κόσμος, τέτοια υποδοχή και τέτοιος ενθουσιασμός στην αυθόρμητη παλλαική συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο κέντρο αλλά και στους γύρω δρόμους!!!
Κρύβονται μόνο οι συνεργάτες των κατακτητών γιατί νιώθουν την κατάσταση ν’ αλλάζει! Θα βγουν πάλι από τα λαγούμια λίγο αργότερα όταν θα επέμβουν οι Ναζί φίλοι τους!
Στις 12 Μαρτίου του 1943 από το Λονδίνο το ραδιόφωνο του BBC που το ακούνε σε όλο τον κόσμο και στα κρυφά στις κατεχόμενες από τα “ορκ’ χώρες όλης της Ευρώπης αναγγέλει με τη στεντόρια φωνή του δημοσιογράφου:
«Η πόλη Καρδίτσα, μία από τις τέσσερις μεγάλες της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ! Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ της Ευρώπης που απελευθερώνεται κάτω από την πίεση των δυνάμεων της αντίστασης»!
Ο Άγγλος συνταγματάρχης Έντυ Μάγιερς που είναι από τους συντονιστές της δράσης των αντιστασιακών με τις συμμαχικές δυνάμεις, θα μπει στην Καρδίτσα για να συναντηθεί με τα ηγετικά στελέχη της αντίστασης. Λίγα χρόνια αργότερα στο βιβλίο του “Eλληνική περιπλοκή” θα γράψει για την προσωπική του εμπειρία:
«Διασχίζοντας τους δρόμους μου ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι βρισκόμουν στην πόλη μιας κατακτημένης χώρας. Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, οι δρόμοι, τα καφενεία γεμάτα! Η ατμόσφαιρα του μη πραγματικού συμπληρώθηκε από το Θέμη (σ.σ. διερμηνέας Θέμης Μαρίνος), που με ρωτούσε ξαφνικά αν ήταν δυνατό να δει για λίγο κάποια θεία του. Το σπίτι ήταν μόνο λίγα μέτρα έξω από το δρόμο μας. Βλέποντας τη χαρούμενη κυρία στην καλόγουστη επιπλωμένη τραπεζαρία, χρειάστηκε σχεδόν να τσιμπηθώ για να βεβαιωθώ ότι η σκηνή είναι πραγματική και ότι δεν ονειρευόμουν ότι η σκηνή είναι πραγματική…»
ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο και καλή λευτεριά…
παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ
Λίγο μετά τη φυγή των Ιταλών από την Καρδίτσα, κατέφθασαν οι Γερμανοί όπου ξαναπήραν τον έλεγχο, αλλά όχι του ορεινού όγκου που εξακολουθούσε να δρα η αντίσταση και να σώζει ανθρώπους, όπως συνέβη με την φοβερή ιστορία των Εβραίων που γλίτωσαν απο το μένος των υπανθρώπων, καθώς κρύφτηκαν στον Αμάραντο!
Έγραψε ιστορία
Οι Ιταλοί άλλωστε μετά από λίγο καιρό έγιναν… εχθροί των Γερμανών αφού συνθηκολόγησαν μ’ αποτέλεσμα να τύχουν διωγμών ακόμη και οι ίδιοι ως πρώην σύμμαχοι. Η περιοχή μας, όπως και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Αλβανία έγραψε ιστορία με τη θυσία πολλών συμπολιτών!
Η γνώση…
Ιστορία που πρέπει να διδάσκεται και πρέπει να αναδεικνύεται με κάθε αφορμή για να τη μάθουν και όσοι δεν τη γνωρίζουν. Δυστυχώς ζούμε σε εποχές που ενθαρρύνεται το “τσιρλίντερς” κι όχι η γνώση της ιστορίας! Σε εποχές “σαρβάιβορ”, “μπιγκ μπράδερ”, “μάστερ σεφ” και διαλείμματα με… “εγκυρη ενημέρωση” απο τα κεντρικά δημοσιογραφικά φόρουμ!