Με το «χαρτί» της οικονομίας, την αλήθεια των αριθμών πάνω στην οποία στηρίζεται η φιλοσοφία των χειρισμών της πανδημίας, αλλά και την ελληνική αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός εμπλούτισε μέσω της χθεσινής συνέντευξής του στο Mega το περιεχόμενο αλλά και την εμβέλεια των κυβερνητικών μηνυμάτων.

Το νέο πακέτο

Στο πεδίο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της -υπό υλοποίηση- προσωπικής του δέσμευσης «να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Αλέξης Τσίπρας». Από το πρωθυπουργικό «πουγκί» βγήκαν δύο μέτρα που συνδέονται ευθέως με το κυβερνητικό δόγμα για διαρκή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, εν προκειμένω αγροτών και μισθωτών.

Το ζευγάρωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού εντός του 2022, ως απόρροια των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αναπληρώνει μόνο τις απώλειες των αποδοχών. Επιπλέον έρχεται να προστεθεί σε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω των μειώσεων φόρων και εισφορών.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνει – κατά την προσέγγιση κυβερνητικών αξιωματούχων- και την πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε ο κατώτατος μισθός συμπεριλαμβάνεται στη σημαία των διακηρύξεών της, προκειμένου, όπως λένε, να ανακτήσει τα ερείσματα της στον κόσμο της εργασίας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μάλιστα, υπενθύμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε προ ημερών και την κατάρτιση σχετικής πρότασης νόμου.

Ο Κυριάκος Μησοτάκης διευκρίνισε:

«Όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Διότι δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει, και αυτό είναι επιτυχία της ελληνικής οικονομίας -στην υπόλοιπη Ευρωζώνη η ανεργία αυξήθηκε- να ανακόψουμε αυτή την πορεία».

Δηλωτική της απόστασης που χωρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για επιστροφή του ΕΦΚ που επιβαρύνει τις λιανικές τιμές στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σχετικά: «…είναι και ένα κίνητρο παραπάνω το οποίο δίνουμε στους αγρότες -δεν είναι το μόνο που έχουμε δώσει μέχρι στιγμής- να συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε μεγάλη παραγωγικότητα».

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να εξουδετερώσει και τα αντιπολιτευτικά όπλα, τα οποία κραδαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου για την πανδημία. Από τη μια επικρότησε την πρωτοβουλία του βουλευτή Νίκου Φίλη να καταθέσει πρόταση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Από την άλλη όμως την αντιπαρέβαλε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα λειτουργίας των εκκλησιών, διατυπώνοντας έντονες επικρίσεις:

«Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα».

Ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα, έστρεψε τα φώτα της δημόσιας συζήτησης στο γεγονός ότι «ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση μόνο, που αφορά την υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού για την είσοδο στις εκκλησίες».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας και πρόσθεσε σε αιχμηρό τόνο:

«Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου ελέγχου πιστοποιητικού θα το συζητούσαμε».

Το διπλό μήνυμα

Στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός επέλεξε για ακόμη μια φορά με κατηγορηματικό τρόπο να αποδώσει την έκταση επί του πεδίου, της ρήτρας αμυντικής συνδρομής που προβλέπει η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία: «Η Συμφωνία είναι σαφής. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει σε περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα».

Εξίσου ξεκάθαρος εμφανίστηκε και για το ζήτημα της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας: «δεν μπορώ να δεχτώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν τα καταφέρουμε να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία αυτό δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο. Θα το οφείλουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πιστεύω στο ανώτατο επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα προανέφερε το παράδειγμα της διαφωνίας του με την Άνγκελα Μέρκελ, στέλνοντας με έμμεσο τρόπο, μήνυμα και στον διαδόχό της: Η αλήθεια είναι ότι την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο, να πω, αυστηρή με την Τουρκία. Από την άλλη μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου διαμεσολαβητή, όφειλε ίσως στο μυαλό της να είναι ουδέτερη. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά εδώ: η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι εκλογές

«Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες;», είναι σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα από τα διλήμματα των επόμενων εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως αφού έβαλε τον φιλόδοξο στόχο της αυτοδυναμίας και στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική, κάλεσε αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς:

«Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια (προοδευτικής διακυβέρνησης) να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουν όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουν Κυβέρνηση».

Πηγή : cnn.gr