ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Το όνομα Ερπ έχει μείνει στην ιστορία της Αμερικής, από τη δράση του σερίφη Γουάιατ Ερπ και των αδελφών του στην πόλη Τόμπστοουν της Αριζόνα στις τελευταίες δεκαετίες του 1800! Οι επιβλητικές αυτές φυσιογνωμίες πέρασαν στη σφαίρα του θρύλου του φαρ ουέστ και έγιναν διάσημοι σε όλο τον κόσμο από τον συγγραφέα Στιούαρτ Λέικ και τις κινηματογραφικές παραγωγές της “βαριάς βιομηχανίας” του Χόλιγουντ.

Στην άλλη άκρη του ορίζοντα, στο κέντρο της Ελλάδας, κάποια χρόνια αργότερα (όχι πολλά) ένα άλλο όνομα έγραφε τη δική του ιστορία όχι βέβαια στο… πιστολίδι αλλά στις όμορφες και αγνές επιδόσεις του στους κακοτράχαλους αθλητικούς στίβους και έπαιξε ξεχωριστό ρόλο στο να μεγαλουργήσει ένας σύλλογος που ταυτίστηκε με την καθημερινότητα των Καρδιτσιωτών!

Μιλάμε για την οικογένεια Καφαντάρη! Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά επτά Καφανταραίοι θήτευσαν στη δεκαετία του ‘30 και του ‘50 στο ποδόσφαιρο της περιοχής και υπήρξαν, ως επιβλητικές φυσιογνωμίες κι αυτοί, κάτι σαν τους… “Ερπ” της Αναγέννησης!

Φώτης Καφαντάρης (μπακ), Ιωάννης Καφαντάρης (τερματοφύλακας), Ηλίας Καφαντάρης (κεντρικος χαφ), Θρασύβουλος Καφαντάρης (επιθετικός) και Σωτήρης Καφαντάρης (χαφ), ήταν οι πρώτοι που θα μπορούσαν να σχηματίσουν και… εντεκάδα όταν η θρυλικη ομάδα της πόλης μας άρχισε, πριν από τον πόλεμο, να γράφει τις πρώτες σελίδες της μεγάλης κι αδιάκοπης διαδρομής της…

Μεταπολεμικά θα προστεθούν άλλοι δύο στον κατάλογο, ο μέσος Βασίλης Καφαντάρης και ο επιθετικός Σεραφείμ Καφαντάρης! Μάλιστα ο ένας εξ αυτών, ο Βασίλης και κατα κόσμον Λάκης Καφαντάρης (κάτι σαν τον… Γουάιατ!!!) θα είναι ο πρώτος Καρδιτσιώτης ποδοσφαιριστής που θα γίνει διεθνής με την Εθνική Ομάδα Νέων, αλλά και ο πρώτος που θα πάρει μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην ΑΕΚ!

Πέντε Καφαντάρηδες σε πλήρη παράταξη! Από αριστερά: Θρασύβουλος Καφαντάρης (δεκαετία ’30 επιθετικός), Ιωάννης Καφαντάρης (δεκαετία ’30 τερματοφύλακας), Σωτήρης Καφαντάρης (δεκαετία ’30 χαφ), Σεραφείμ Καφαντάρης (δεκαετία ’50 επιθετικός), Λάκης Καφαντάρης (δεκαετία ’50 μέσος που μετεγγράφηκε στην ΑΕΚ).

Τα αδέλφια και ξαδελφια Καφανταρη που έπαιξαν στην Αναγέννηση που μας θυμίζουν τους Ανδριανόπουλους του Ολυμπιακού (σχεδόν στην ίδια εποχή διέπρεψαν!) έχουν ασφαλώς περίοπτη θέση στις αναφορές και διηγήσεις των παλαιότερων και είναι από εκείνους που μεγάλωσαν το όνομα του συλλόγου καθιστώντας τον έναν από τους πλέον δημοφιλείς, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά στο πανελλήνιο…

Δικαίως στις όμορφες και αξέχαστες αναφορές του ο αειμνηστος Φώτης Ματαθαιόπουλος τους απέδωσε τον τίτλο “ταξιαρχία Καφαντάρη”!

Πρόσωπα ξεχωριστά, που μπορεί οι φωτογραφίες τους να είναι σπάνιες και να έχουν ξεθωριάσει από το αποτύπωμα του χρόνου, αλλά η περπατησιά τους θα φωτίζει πάντα την πορεία αυτού του συλλόγου καθώς αποτέλεσαν τους θεμελιωτές για το ασύγκριτο ταξίδι που συνεχίζει να κάνει…

Ο Σεραφείμ Καφαντάρης στο κέντρο, περιτριγυρισμένος απο φίλους της Αναγέννησης, μικρούς και μεγάλους στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Στάδιο της Καρδίτσας στις 25 Απριλίου του 1951!

Η μεταγραφή στην ΑΕΚ

Ο Λάκης Καφαντάρης.

Στις 7 Μαρτίου του 1957, ο Λάκης Καφαντάρης θα κληθεί από τον εκλέκτωρα της Εθνικής Ομάδας Nέων Ανδριανόπουλο, στην 16μελή αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για αγώνα με την αντίστοιχη της Ισπανίας, ως ο μόνος επαρχιώτης!!!
Είναι ένα δείγμα μόνο της αξίας του! Στις 10 Ιουνίου του ίδιου χρόνου την Καρδίτσα θα επισκεφθούν δύο παράγοντες της ΑΕΚ οι Μαρόπουλος και Ραγκαβής και θα ζητήσουν τον παίκτη (τον διεκδικούσε και ο ΠΑΟ!) με ανταλλάγματα έναν… αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων! Πράγματι η μεταγραφή θα ολοκληρωθεί λίγες ημέρες αργότερα και στις 20 Ιουνίου 1957 θ’ αναφερθεί στο πολύ σημαντικό γεγονός και ο Αθηναϊκός τύπος. Η πρώτη μετακίνηση παίκτη της Αναγέννησης στην ΑΕΚ είναι γεγονός.