Σε κρανίου τόπο μετέτρεψαν οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού τη νότια και τη δυτική Τουρκία. H Μαρμαρίδα, πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο, καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα πυκνά πευκοδάση που την περιέβαλαν είναι πλέον αποκαΐδια, η τέφρα που μεταφέρεται από τον άνεμο δυσκολεύει την ανάσα και παντού αντηχεί ο ήχος των αλυσοπρίονων που τεμαχίζουν τους καμένους κορμούς. Ταυτόχρονα, η χώρα βίωσε τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας δεκαετίας, η οποία κατέστρεψε καλλιέργειες και δημιούργησε συνθήκες λειψυδρίας στα αστικά κέντρα. Τα φαραωνικά φράγματα, που κατασκευάστηκαν στις κουρδικές περιοχές, επιδείνωσαν τη λειψυδρία. Ταυτόχρονα, τον Αύγουστο, οι πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στοίχισαν τη ζωή σε 81 ανθρώπους.

Η χώρα είναι 16η παγκοσμίως στην εκπομπή αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη κωφεύει συστηματικά στις προειδοποιήσεις για τις οικολογικές και τις κλιματικές συνέπειες της αναπτυξιακής της πολιτικής. Ο Ερντογάν επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και δεσμεύτηκε για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη. Παρότι η Τουρκία είναι 16η παγκοσμίως στην εκπομπή αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κυβέρνηση χρονοτριβούσε συστηματικά στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. Αν και δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο η Αγκυρα πείστηκε να συμμετάσχει στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι πρέπει να έλαβε οικονομικά ανταλλάγματα. Κάτι ανάλογο συνέβη το 2009 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εκπόνηση στρατηγικών κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Αγκυρα τότε δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος των 2,4 δισ. δολαρίων που της χορηγήθηκαν σε μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καταστρέφοντας τα παραποτάμια οικοσυστήματα. Σε αυτές, άλλωστε, οι ειδικοί επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες των περασμένων μηνών.

Αν και το καλοκαίρι που πέρασε αποτέλεσε μία αλυσίδα από διαδοχικές θεομηνίες, τα οικολογικά θέματα παραμένουν χαμηλά στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης.

Πηγή : kathimerini