Φρούτα, οδοντόπαστα, ηλικακά πάνελ αλλά και… νεογέννητα καλαμάρια για ερευνητικούς σκοπούς στέλνει με πύραυλο η SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για βιολογικές μελέτες σε τροχιά. Το φορτίο του πυραύλου ανέρχεται συνολικά σε 3.300 κιλά. Πρόκειται για την 22η δεύτερη αποστολή ανεφοδιασμού του ISS, η οποία αναμένεται να προσδεθεί στον σταθμό το Σαββατοκύριακο.

Ο πύραυλος Falcon της SpaceX εκτοξεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy και σε μία από τις κάψουλές του (σ.σ.: την κάψουλα Dragon) μεταφέρει το πρώτο από τα τρία σετ ηλιακών πάνελ υψηλής τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν το ηλεκτρικό δίκτυο του διαστημικού σταθμού.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι αστροναύτες του ISS θα πραγματοποιήσουν δύο διαστημικούς περιπάτους μέσα στον Ιούνιο για να εγκαταστήσουν τα νέα πάνελ στις ηλιακές πτέρυγες του σταθμού, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία για 20 χρόνια.

Το φορτίο περιλαμβάνει επίσης δείγματα σάλιου και στοματικών βακτηρίων από οδοντικούς ασθενείς που θα υποβληθούν σε θεραπεία με οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα σε ένα πείραμα που στοχεύει στη διατήρηση των δοντιών και των ούλων των αστροναυτών υγιείς στο διάστημα.

Η έρευνα με τα καλαμάρια

Το σκάφος μεταφέρει συνολικά 128 νεογέννητα καλαμάρια και 5.000 βραδύπορα. Τα καλαμάρια (του είδους Euprymna scolopes) χρησιμοποιούνται ως ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της συμβίωσης πολυκύτταρων οργανισμών με μικρόβια.

“Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, εξαρτώνται από μικρόβια για να διατηρήσουν υγιή το πεπτικό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα” λέει η Τζέιμι Φόστερ, κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

Μάλιστα, το καλαμάρι έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.

Η NASA λέει ότι το πείραμα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη προστατευτικών μέτρων για τη διατήρηση της υγείας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημικών αποστολών.

Τα συγκεκριμένα καλαμάρια είναι ιδανικά για τέτοιου είδους μελέτες, καθώς φιλοξενούν μικρόβια που τα κάνει να φθορίζουν στο σκοτάδι.

Σημειώνεται ότι, τα μικρά κεφαλόποδα αναχωρούν ζωντανά, θα επιστρέψουν όμως στη Γη κατεψυγμένα.

Παράλληλα, τα 5.000 βραδύπορα που στέλνονται επίσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπορούν να ανεχθούν τα  πιο ακραία περιβάλλοντα σε σχέση με τις περισσότερες μορφές ζωής.

Αυτό τους καθιστά ιδανικούς για να μελετήσουν πώς ανταποκρίνεται η ζωή και πώς προσαρμόζεται σε ακραία περιβάλλοντα.

Μάλιστα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των παραγόντων άγχους που επηρεάζουν τους ανθρώπους στο διάστημα.

Πηγή : news247