Εντυπωσιασμένος από το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού έμεινε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τις εγκαταστάσεις του οποίου επισκέφθηκε χθες το απόγευμα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία.
Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για το Τμήμα, ωστόσο δεν προχώρησε σε καμία  εξαγγελία για τον ακαδημαϊκό χάρτη του Νομού. Υπογράμμισε ότι γνωρίζει τα προβλήματα, αλλά «δεν θα γυρίσει το χρόνο πίσω» (πριν το νομοσχέδιο Γαβρόγλου), ενώ παρέπεμψε στην υπό σύσταση νέα ανεξάρτητη αρχή τις όποιες διαδικασίες αξιολόγησης τμημάτων και
προγραμμάτων σπουδών.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, συζήτησε με το ακαδημαϊκό προσωπικό και  αυτοδιοικητικούς του Νομού, ενώ άκουσε τους προβληματισμούς των σπουδαστών. Ξεναγήθηκε στα εργαστήρια, εκφράζοντας τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε για το έργο που γίνεται. Τόνισε μάλιστα ότι το τμήμα διαθέτει τις προοπτικές να μετατραπεί σε πόλο έλξης για ξένους φοιτητές και σε σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλία. Κατόπιν ο πρωθυπουργούς αναχώρησε για τα Τρίκαλα, ενώ η Υπουργός Παιδείας παρέμεινε στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού όπου συναντήθηκε με το άτυπο συντονιστικό όργανο για τον ακαδημαϊκό χάρτη του Νομού.
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω»
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού το ζήτημα του ακαδημαϊκού χάρτη του Νομού Καρδίτσας, μεταφέροντάς του το αίσθημα αδικίας που επικρατεί στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας από το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «γνώστης» του θέματος, υπογραμμίζοντας εντούτοις πως η Nέα Δημοκρατία από πριν είχε πει ότι «δεν θα γυρίσει το ρολόι του χρόνου πίσω».
Πρόσθεσε ότι όλες οι διαδικασίες της αξιολόγησης τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών θα γίνονται από τη νέα ανεξάρτητη αρχή. «Δεν έχει τώρα πολύ νόημα να συζητάμε αυτά τα
οποία έγιναν, αλλά να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.
Είμαστε ενήμεροι για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο ακαδημαϊκός χάρτης δεν πρέπει να είναι προϊόν συναλλαγών»
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση της κ. Κεραμέως στη συνάντηση που ακολούθησε με το άτυπο συντονιστικό όργανο.
Ανέφερε ότι ο ακαδημαϊκός χάρτης δεν πρέπει να είναι «προϊόν συναλλαγών, δώρων κλπ», αλλά πρέπει να προκύπτει μέσα από ακαδημαϊκά κριτήρια στη βάση των μελετών βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Στο πλαίσιο της απόφασής να προχωρήσει στην αναστολή
έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη Παιδική Ηλικία, υπογράμμισε ότι θα αξιολογηθεί από τη νέα ανεξάρτητη αρχή στη βάση των ακαδημαϊκών κριτηρίων, όπως και τα άλλα τμήματα της χώρας για τα οποία λήφθηκε ανάλογη απόφαση.

Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού
Στην προοπτική ανάπτυξης ενός αγγλόφωνου προγράμματος στο Τμήμα Δασολογίας,  Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, στάθηκαν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε τρία σημεία τα οποία όπως είπε την εντυπωσίασαν: η  αφοσίωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ο ενθουσιασμός των φοιτητών και ο  τεχνολογικός χαρακτήρας του τμήματος που αποτελεί παράδειγμα επαγγελματικής  εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση ώστε τα δημόσια πανεπιστήμια να μπορούν να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, οι οποίοι
θα πληρώνουν δίδακτρα.
«Δεν αναφέρομαι μόνο σε προγράμματα από το ΕΚΠΑ σε τομείς όπου η χώρα θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί παγκόσμια όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, οι κλασικές σπουδές, αλλά γιατί όχι και εδώ, γιατί όχι στην Καρδίτσα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο έργο του Τμήματος, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Δασολογία και η επιστήμη του ξύλου είναι έννοιες που είναι «απολύτως συμβατές με την κυκλική οικονομία».
«Είναι δεδομένο ότι ένα τμήμα το οποίο βρίσκεται και πολύ κοντά στους ξυλοφόρους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Αγράφων, είναι και σωστά τοποθετημένο για να μπορεί να αξιοποιήσει από τη μια την πρώτη ύλη που υπάρχει και από την άλλη να μπορεί να κάνει τη σύνδεση με την ίδια την μεταποιητική δραστηριότητα η οποία στηρίζεται στο ξύλο και η οποία πιστεύω ότι και στην Ελλάδα έχει ακόμα πάρα πολύ σημαντικές προοπτικές» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα μίλησε για τη γενικότερη λογική της Κυβέρνησης η οποία όπως είπε, θέλει να εκχωρήσει ουσιαστικά την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, των τμημάτων σε μια ανεξάρτητη αρχή που θα αποτελεί την μετεξέλιξη της σημερινής ΑΔΥΠ. «Θα μπορέσει να επιτρέψει στα τμήματα εκείνα τα οποία θα έχουν πραγματική δυναμική, να αναπτυχθούν περισσότερο, να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους, να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με την ίδια την αγορά. Και εσείς εδώ πέρα έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε και αυτό ακριβώς το στοιχείο θέλω να αναδείξω μέσα από την σημερινή μου επίσκεψη» υπογράμμισε.
Κινητοποίηση
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού, λίγα μέτρα πιο δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Τμήματος, σωματεία, φορείς και σύλλογοι προχώρησαν σε συγκέντρωση
διαμαρτυρίας, για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Δασαρχεία, ζητώντας παράλληλα μόνιμες θέσεις εργασίας.