Με ένα…έξυπνο ρολόι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Παλαμά, πήραν το εισιτήριο για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκαπιδευτικής Ρομποτικής που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο στην Αθήνα. Η ομάδα Eurofarm του 1ου ΕΠΑΛ Παλαμά συμμετείχε στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Τρίκαλα και πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις με το ρολόι που δημιούργησε και κατέκτησε την 4η θέση στην κατηγορία Smart Cities κερδίζοντας παράλληλα την πρόκριση στον τελικό της Αθήνας.

Η ομάδα αποτελούνταν από τους μαθητές: Αναγνωστοπούλου Στυλιανή, Γαλάνη Αθανασία, Κατσάρας Αχιλλέας, Κατσιαούνος Βασίλειος, Τσαρούχα Νίκη, Χαλαβέτα Ζωή.

Συντονιστής εκπαιδευτικός ο κ. Μαντές Δημήτριος ΠΕ83-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ.

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση του κ. Μαντέ, σχεδίασαν, προγραμμάτισαν και κατασκεύασαν ένα αναλογικό ρολόι, στα πλαίσια της θεματικής ενότητας Έξυπνη Πόλη. Το ρολόι λειτουργούσε και ως χρονόμετρο με ηχητική ειδοποίηση προκειμένου να ενημερώνονται άτομα με προβλήματα όρασης για τον κύκλο λειτουργίας φωτεινού σηματοδότη για πεζούς.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 400 μαθητές, 95 ομάδες και σχεδόν 1.000 θεατές και διεξήχθη στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο των τρικάλων.

Με εξαιρετικά αποτελέσματα, με έμπνευση, με φαντασία, με δημιουργικότητα, με συνεργατικό πνεύμα σε κλίμα άμιλλας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των θεσσαλικών σχολείων, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους – μεντόρων, έδειξαν το μέλλον. Ένα μέλλον ψηφιακό, ένα μέλλον που ανήκει στη νέα γενιά, όπως φάνηκε από την αποδοχή της διοργάνωσης. Ένα μέλλον που αλλάζει καθημερινά και η νέα γενιά, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήδη είναι μέρος του.

Αυτό τόνισε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, που, ως οικοδεσπότης, ανέφερε τη σημασία των νέων δημιουργιών που αναμένονται από τα νέα παιδιά. Καλωσορίζοντας, δε, τους διαγωνιζόμενους και τους γονείς τους, επεσήμανε τη σημασία των δράσεων και σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης. Εξάλλου, ο διαγωνισμός έχει ως στόχο τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics, δηλαδή Επιστήμη – Τεχνολογία -Μηχανική – Μαθηματικά) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.

Οι Περιφερειακοί Διαγωνισμοί αποτελούν το πρώτο στάδιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ο οποίος καταλήγει στην Αθήνα για τη διεξαγωγή του Τελικού.

Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 23 & 24 Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο του Γαλατσίου.