Καιρός να ενεργοποιηθεί το λόμπι της Καρδίτσας

Η Καρδίτσα είναι σαφές, ότι δεν έχει δημιουργήσει ένα λόμπι που να προωθεί τα ζητήματα της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ήττες στη διεκδίκηση αναπτυξιακών ζητήματα με τελευτία και πιο οδυνηρή αυτή της χωροταξικής κατανομής των νέων σχολών και τμημάτων στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Διαβάζουμε για παράδειγμα την είδηση ότι το νομαρχιακό νοσοκομείο του Βόλου, κατάφερε έπειτα «από έντονες και δεκάδες παρεμβάσεις βουλευτών, τοπικών φορέων, αλλά και των ίδιων των γιατρών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, έφτασε ο μοριακός αναλυτής, ο οποίος σε καθημερινή βάση θα μπορεί να πραγματοποιεί 10 τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών»

Ο Βόλος και η Μαγνησία θα πει κάποιος έχει άλλη δυναμική, σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό από την Καρδίτσα, πλην όμως αυτή είναι μία πρώτη και απλοϊκή ανάγνωση. Η δεύτερη πιο ενδελεχής λέει ότι Καρδίτσα και Τρίκαλα, είναι τους τελευταίους δύο μήνες στο «κόκκινο» από πλευράς κρουσμάτων, εν αντιθέσει με το Βόλο και απόδειξη τούτου είναι πως οι δύο περιοχές της Δυτ. Θεσσαλίας βρίσκονται στο επίπεδο 3 στον επιδημιολογικό χάρτη, ενώ ο Βόλος και η Λάρισα σε χαμηλότερη βαθμίδα κινδύνου στο 2. Προφανώς λοιπόν η ανάγκη για ύπαρξη μοριακού αναλυτή ανίχνευσης κρουσμάτων σε μία από τις δυο πόλεις (τα δύο νοσοκομεία Καρδίτσας και Τρικάλων ούτως ή άλλως λειτουργούν συμπληρωματικά, λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ τους) είναι μεγαλύτερη, αλλά η πολιτεία λειτούργησε όπως πάντα, στη λογική του ποιος πιέζει περισσότερο και όχι ποιος έχει πιο δίκαιο αίτημα…

Επίσης δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι όταν μιλάμε για Καρδίτσα, δεν αναφερόμαστε μόνο στους 120.000 περίπου κατοίκους που βρίσκονται στο Νομό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αλλά και στους άλλους 100.000 και πλέον που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη – Πτολεμαϊδα (ΔΕΗ), Σχηματάρι, Βόλο και Λάρισα. Αρκετοί λοιπόν από αυτούς κατέχουν σημαντικές θέσεις σε πολιτικά και διοικητικά κέντρα, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι αυτοί που αποκαλούμε “opinion leaders”…

Όλους αυτούς λοιπόν τους έχει ανάγκη ο τόπος μας τώρα που προσπαθεί να συνέλθει από τη συμφορά του αιώνα, προκειμένου να τρέξουν θέματα της περιοχής , να πιέσουν καταστάσεις, να προτείνουν. Η ενεργοποίηση λοιπόν του καλώς νοούμενου «λόμπι της Καρδίτσας» είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του τόπου.

Ας αναλάβει κάποιος (δήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης) την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή, να καταγράψει προθέσεις και διαθέσεις, να λειτουργήσει ένα τρόπο έπικοινωνίας. Φυσικά τον πρώτο λόγο σε αυτή την προσπάθεια τον εχουν πάντα οι εκλεγμένοι βουλευτές της Καρδίτσας. Ο Βόλος μας δείχνει το παράδειγμα πως λειτουργεί αυτό το λόμπι.

Οι βουλευτές αν δεν προωθήσουν συλλογικά ζητήματα της Μαγνησίας κρίνονται με αυστηρά κριτήρια και τους εχεί μπολιαστεί η λογική της δημόσιας λογοδοσίας. Καιρός αυτό να αλλάξει. Υπάρχουν περιθώρια για συλλογική δράση με γνώμονα πως θα βγεί ο τόπος από την λάσπη, καθώς η Καρδίτσα είναι έτοιμη να «σβήσει» από το χάρτη…

Αν λειτουργούσαμε όλα αυτά τα χρόνια πιο συλλογικά, δεν θα μας έβλεπαν σαν το «φτωχό συγγενή» της Θεσσαλίας και της χώρας, αλλά ως μία περιοχή με δυναμική και ανθρώπινο κεφάλαιο που μπορεί να καθορίζει εξελίξεις…

«Ν.Α.»