Στην ένταξη του μαλακού σίτου και του καλαμποκιού στο καθεστώς των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων προχωράει το ΥΠΑΑΤ, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο των μέτρων που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως τονίζει, η Ελλάδα αναζητά μέσω της ΕΕ πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των αγροτών, ενώ αιτείται την ενεργοποίηση Ταμείου στα πρότυπα εκείνου που συστάθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ο κ. Γεωργαντάς αποκαλύπτει ότι υπέγραψε τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η πληρωμή των Συνδεδεμένων έτους 2021, και δεσμεύεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και φέτος θα ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς.

«Είναι γεγονός ότι η Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν δύο βασικές πηγές τροφοδοσίας για το μαλακό σιτάρι, το οποίο αποτελεί μια σημαντική βάση λειτουργίας των αλευροβιομηχανιών της χώρας και κατά συνέπεια της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής.

Η εισαγωγή από τις δύο χώρες ανέρχεται περίπου στους 350.000-400.000 τόνους από την ευρύτερη περιοχή, που αντιστοιχούν στο 30%-40% των αναγκών της χώρας, οι οποίες υπολογίζονται σε 800.000-900.000 τόνους ετησίως. Μια από τις πρώτες μου κινήσεις όταν ανέλαβα υπουργός ήταν να συναντηθώ με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών, με παραγωγούς και συνεταιρισμούς από όλη τη χώρα και, φυσικά, με εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν για τη δυνατότητα εισαγωγών από εναλλακτικές αγορές.

Παράλληλα, ενεργοποίησα την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση. Το συμπέρασμα όλων αυτών των παραγόντων είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Παράλληλα, όμως, εξετάζουμε και την επανεκκίνηση εισαγωγής μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έναν δίαυλο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 1997. Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Παρακολουθούμε το θέμα και κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει, ώστε να διασφαλίζουμε και να ενισχύουμε την επισιτιστική επάρκεια» τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε.