ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΣΕΛΛΑΝΩΝ

Καταστροφική χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά για το πεπόνι, οι παραγωγοί του πρώην Δήμου Σελλάνων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το περασμένο διάστημα, προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες.

Παραγωγοί, μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» μας επισήμαναν πως τόνοι πεπονιού σαπίζουν στα χωράφια.

Το πεπόνι συγκαταλέγεται στα ευπαθή προϊόντα και οι έντονες βροχοπτώσεις, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα και δημιουργήθηκαν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή.

Αγρότες από το Προάστιο, την Αγία Τριάδα, τα Καλογριαννά βρίσκονται σε… απόγνωση και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, αν δεν υπάρξουν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ένα μεγάλος μέρος θα εγκαταλείψει την καλλιέργεια.

Φέτος, υπολογίζεται πως στην περιοχή του πρώην Δήμου Σελλάνων, έχουν καλλιεργηθεί περίπου 2.500 στρέμματα πεπόνι.

Παραδοσιακά, η περιοχή στρέφεται στην εν λόγω καλλιέργεια, μιας και όπως λένε, προσφέρει ένα ικανοποιητικό πρόσθετο εισόδημα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε… αδιέξοδο, καθώς η τιμή κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ούτε οι καιρικές συνθήκες δεν είναι με το μέρος τους.

Όσον αφορά για την τιμή του πεπονιού τη φετινή χρονιά, ξεκίνησε από τα 0,80 λεπτά λεπτά το κιλό και σήμερα πωλείται προς 0,25 – 0,30 λεπτά το κιλά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως εδώ και μερικά χρόνια αρκετοί παραγωγοί, έχουν ανοίξει τις πύλες στην αγορά των Βαλκανίων.

Ένα σημαντικό μέρος της σοδειάς διατίθεται σε Βούλγαρους και Ρουμάνους εμπόρους που έρχονται στην περιοχή και το αγοράζουν, ενώ το υπόλοιπο διοχετεύεται εντός των συνόρων.