Kίνδυνος αύξησης της παραβατικότητας στους Σοφάδες λόγω αναστολής του ΚΕΑ στο 80% των ωφελουμένων Ρομά

Για άγνωστο λόγω, η δημοτική αρχή Σοφάδων, έβαλε φρένο στους υπαλλήλους των κέντρων κοινότητας και ιδιαίτερα στην προϊσταμένη του παράρτημα Ρομά, αλλάζοντας τα κοινωνικά κριτήρια για να μην προχωρήσουν οι αιτήσεις των ωφελούμενων Ρομά και κατά επέκταση να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στους ωφελούμενους Ρομά και συγκεκριμένα στο Τσιγγάνικο νοικοκυριό και εισόδημα, με αποτέλεσμα την μείωση της καταναλωτικής δύναμης τους, με συνέπεια την μείωση του τζίρου της τοπικής αγοράς της πόλης των Σοφάδων.

Ενώ η δημοτική αρχή διατήρησε ένα χρόνο σχεδόν αυτό μέτρο αφήνοντας το πρόβλημα άλυτο, ανάγκαζε τους συμπολίτες μας Τσιγγάνους, να ανατρέξουν σε όμορους δήμους, να κάνουν τις αιτήσεις τους, με παράτυπους τρόπους και αλλοιωμένα στοιχεία, γεγονός το οποίο πυροδότησε τους άλλους δημάρχους και απειλούν τώρα με αναστολή των αιτήσεων με αποβολή 6 μηνών με όποιες οικονομικές και νομικές συνέπειες συνεπάγεται.

Δεδομένο τα παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στους Σοφάδες από οικογένειες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν απασχολήσει την Ελληνική αστυνομία. Αυτό το φαινόμενο της παραβατικότητας, είχε σταματήσει, διότι είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑ. Τώρα όμως, που έχουν ανασταλεί οι αιτήσεις τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γυρίσουν ξανά σε παρόμοιες παρεκκλίνουσες συμπεριφορές.

Ενώ εμείς κάνουμε προσπάθειες να μειώσουμε τα παραβατικά στοιχεία μέσα στους οικισμούς με υποστηριζόμενες δράσεις κοινωνικής ένταξης, η δημοτική αρχή έρχεται σε αντίθεση σε αυτά, με μικροπολιτικές πάγιες τακτικές του παρελθόντος, εξαναγκάζοντας τους να μείνουν εκτός προγράμματος με κίνδυνο να αυξηθεί και να διογκωθεί στην περιοχή μας η εγκληματικότητα στους Τσιγγάνικους οικισμούς, κάτι το οποίο δεν το θέλει κανένας δημότης.

Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει το επιχείρημα, ότι για τη πόλη των Σοφάδων και κυρίως για τη τοπική αγορά, η συμμετοχή των δημοτών Ρομά στο ΚΕΑ, αποτελεί βασικό μοχλό ενίσχυσης και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, ενώ παράλληλα υπάρχει η διασφάλιση και η δυνατότητα μέσω του προγράμματος, να μην υπάρξουν αρνητικά στοιχεία παραβατικότητας μέσα στους οικισμούς. Αυτό αποδείχθηκε εδώ και 5 χρόνια από τότε που εφαρμόστηκε στη χώρα μας το ΚΕΑ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές δεν είχαμε παραβατικές συμπεριφορές σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν πριν υλοποιηθεί το ΚΕΑ.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σοφάδων, να δώσει άμεσα λύσει στο πρόβλημα, όπως ακριβώς το έκαναν οι άλλοι δήμοι της χώρας, όπου επιτρέπουν στα μόνο πρόσωπα άτομα, σε οικογένειες ξεχωριστά ανά ένα άτομο, να υποβάλλουν αίτηση χωρίς να ζητάνε πολλά γραφειοκρατικά έγγραφα και χωρίς πολλά διοικητικά κριτήρια.

ΧΑΡΙΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΣ ΣΟΦΑΔΩΝ