Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδος στην Καρδίτσα πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής του Δήμου Παλαμά με την απόφασή της Αποκεντρωμένης να απορρίψει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή απο τα περυσινά τέλη άρδευσης και τη μείωση κατά 40% των μισθωμάτων στους δημοτικούς αγρούς εξαιτίας του «Ιανού».
Η συγκεκριμένη απόρριψη έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των αγροτών της περιοχής. Αντιπροσωπεία των αγροτών αποτελούμενη από τους Κώστα Τζέλλα, Άρη Πολυγένη, Σωτήρη Αντωνίου και Απόστολο Κωστόπουλο συναντήθηκαν με τον κ. Γρ. Γεννάδιο στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα για να το μεταβιβάσει στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης.
Παράλληλα κάλεσαν την Αποκεντρωμένη να κάνει δεκτές τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ως ελάχιστο μέτρο μείωσης του κόστους παραγωγής και οικονομικής και ηθικής ανακούφισης των πληγέντων αγροτών.
Το υπόμνημα αναφέρει:

«Το Σεπτέμβρη του 2020 σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας από τον «Ιανό». Οι αγρότες σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται γι’ αυτές τις καταστροφές. Η έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων οδήγησε στη μεγέθυνση των ζημιών που υπεστήκαμε. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που πάθαμε. Ο Δήμος Παλαμά με πρόταση του δημάρχου και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε δύο μέτρα για να μειώσει το κόστος παραγωγής και να συμβάλλει στη μείωση της ζημιάς που έπαθαν οι αγρότες του δήμου μας. Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν οι κάτωθι:

-Απαλλαγή από τα τέλη άρδευσης για τους αγρότες του Δήμου Παλαμά για το έτος 2020

-Μείωση 40% των ενοικίων των δημοτικών εκτάσεων που νοικιάζουν οι αγρότες και πλημμύρισαν.

Οι παραπάνω αποφάσεις μειώνουν τη ζημιά των αγροτών και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξανά καλλιεργήσουν τη γη. Η αποκεντρωμένη διοίκηση -δυστυχώς για εμάς- απέρριψε και τις δύο αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα από τις υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για την οικονομική ανακούφιση των αγροτών από τις ζημιές.

Εκφράζοντας, λοιπόν, το σύνολο των αγροτών του δήμου μας, οι αγροτικοί σύλλογοι του δήμου Παλαμά σας καλούμε να κάνετε δεκτές τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ως ελάχιστο μέτρο μείωσης του κόστους παραγωγής και οικονομικής και ηθικής ανακούφισης των πληγέντων αγροτών του δήμου μας.

Εξάλλου, όσον αφορά στη μείωση των μισθωμάτων, γνωρίζετε και γνωρίζουμε πως επιβάλλεται με νόμο η μείωση έως 40% των ενοικίων σε δημοτικά κτίρια, όταν αυτά αφορούν σε εταιρείες-ιδιώτες. Ήδη η απόρριψη των αποφάσεων έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή του Δήμου μας. Οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τις ζημιές απο τον «Ιανό», τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Οι αγροτικοί σύλλογοι θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών».