Δυναμική κινητοποίηση για την προστασία της υγείας και τη ζωής πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας εκπρόσωποι των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού, με τη συμπαράσταση σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων.

Η κινητοποίηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας υγείας. Οι συμμετέχοντες, με όλα τα μέτρα προστασίας, αρχικά συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Έκτορας Γάζος ο οποίος τόνισε πως η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας συμβολίζει την πάλη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού αλλά και ενάντια στις πολιτικές που χρόνια τώρα έχουν δημιουργήσει ένα αποσαθρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

O κ. Γάζος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντι να ενισχύσει το σύστημα υγείας και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, περιέκοψε για άλλη μία χρονιά 650 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία και έσπευσε να αποζημιώσει με κερδοφόρους όρους τις ιδιωτικές κλινικές.
Έκανε λόγο για τραγική κατάσταση και στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ στην Καρδίτσα και για προσλήψεις μόνιμων γιατρών μετρημένες στα δάχτυλα.

Οι προσλήψεις του υπόλοιπου προσωπικού που έγιναν μέσα στο 2020, σημείωσε, μετά βίας κάλυψαν τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ όλοι οι νέοι συνάδελφοι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το περιβάλλον στο νοσοκομείο γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό αν αναλογιστούμε ότι το 2012 περικόπηκαν 200 θέσεις εργασίας στο νοσοκοεμίο από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πράγμα που φρόντισε να διατηρήσει και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.
Κέντρα Υγείας,
ΤΟΜΥ και κλινικές

«Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας του νομού με τους υπηρετούντες γιατρούς να καλύπτουν μόλις λίγο πάνω από το 20% των θέσεων, ενώ οι νοσηλευτές γίνονται μπαλάκι από τη γραμματειακή υποστήριξη έως την είσοδο, γιατί δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό ούτε για δείγμα. Στις 2 ΤΟΜΥ της πόλης υπάρχει μόνο ένας γιατρός, που είναι πασπαρτού παθολόγος, υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, ιχνηλάτηση και ότι άλλο χρειαστεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις υποδομές. Ο δραματικός περιορισμός της υπόλοιπης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας σε σχέση με τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών και των χρονίως πασχόντων είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και της συνειδητής έλλειψης έργων και σχεδιασμού για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Αντί για αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν στη λογική της μείωσης τους κόστους να κλείσουν και να συγχωνεύσουν νοσοκομεία και κλινικές, όπως έγινε και με την παθολογική κλινική στην Καρδίτσα. Ακόμα και η ίδρυση της νέας πνευμονολογικής την τελευταία στιγμή έγινε με το ήδη υπάρχον προσωπικό, αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές, ακόμα και τη ΜΕΘ, σε χώρο άλλης κλινικής αφήνοντας τη χειρουργική με ελάχιστα κρεβάτια και προσωπικό που δεν επαρκεί για να βγουν οι βάρδιες του μήνα. Έτσι έμειναν μέχρι και τα κτήρια ανυπεράσπιστα, όπως φάνηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες με την κατάρρευση του κέντρου υγείας Μουζακίου και τα νερά που έμπασαν στα χειρουργεία και άλλους χώρους του νοσοκομείου» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εμβολιασμοί
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, τους χαρακτήρισε ως ένα από τα «σημαντικότερα όπλα» αναφέροντας παράλληλα: « η κυβέρνηση, «πιστή στα συμβόλαιά της» απέναντι στην Ε.Ε., δεν εξασφάλισε την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Αντίθετα, τα εμβόλια έγιναν επικερδές εμπόρευμα για βιομηχανικούς κολοσσούς, μπαίνοντας στη μέγγενη αδυσώπητων ανταγωνισμών.

Ήδη πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και η κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται μόνο λίγο πάνω από το 10%. Ακόμα και στο νομό μας τα κέντρα υγείας δεν μπορούν να ανοίξουν άλλες εμβολιαστικές γραμμές, σε αντίθεση με ό,τι διατυμπάνιζε η κυβέρνηση στην αρχή της χρονιάς, γιατί στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού».

Παράλληλα σημείωσε ότι οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή εισήλθαν με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην πανδημία και έχουν χρέος απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στους ασθενείς να συνεχίσουν τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας.