•Συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Θερινές Ακαδημίες» του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού(ΔΕΞΥΣ), η Γλύπτρια Κατερίνα Αθανασίου μέλος ΕΕΠ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, διοργανώνει ερευνητικό εικαστικό εργαστήριο από 12 έως 25 Ιουλίου.
Στο εργαστήριο θα πάρουν μέρος φοιτητές και απόφοιτοι του εικαστικού και του θεωρητικού τμήματος της ΑΣΚΤ καθώς και φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού. Το πεδίο έρευνας θα έχει ως αντικείμενο τις «Κοινότητες της γης, η Τέχνη κατά την εποχή του Ανθρωποκαίνου». Τα έργα που θα παραχθούν στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα μείνουν ως μόνιμα εκθέματα στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα που εκτείνεται από το χωριό της Κερασιάς ως την Πεζούλα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο “ΣΧΕΔΙΟ ΞΑΝΘΙΠΠΗ” – Τέχνη για τις κοινωνίες της γης, του ανθρώπου & του πλανήτη και θα το παρακολουθήσουν είκοσι φοιτητές της ΑΣΚΤ, αλλά και του τμήματος Δασολογίας της Καρδίτσας. Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό και εκτός από το αμιγώς πανεπιστημιακό περιεχόμενο, θα υπάρξουν επαφές των φοιτητών με κατοίκους της λίμνης.

Η γλύπτρια κ. Αθανασίου Κατερίνα που οργάνωσε το πρόγραμμα δήλωσε: «Το αναγκαίο έναυσμα για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού εγχειρήματος «Σχέδιο ΞΑΝΘΙΠΠΗ» δόθηκε εξ αφορμής του μεσογειακού κυκλώνα του «Ιανού», ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2020 έπληξε την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα, ενώ στο πέρασμά του άφησε φυσικά υλικά απομεινάρια ως απτή απόδειξη της σημαντικής φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε.

Η αύξηση της συχνότητας των φυσικών καταστροφών λόγω ακραίων φαινομένων οφείλεται σε παράγοντες που αφορούν δύο φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλές καταστροφές συνέπεια της κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές 2018 (Μάτι), πλημμύρες 2017 (Μάνδρα), 2020 (Ιανός)) που καθιστά την Ελλάδα σε κατάσταση κλιματικής κρίσης. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν δυναμικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε συνεργασία με την πολιτεία μέσα από τη διαμόρφωση του Ελληνικού κλιματικού νόμου ο οποίος θα στοχεύει στη προστασία του κλίματος και την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης.

Η «Land Art» με την οποία άμεσα συνδέεται το όλο εγχείρημα και το φέρει, με νέους όρους στην σύγχρονη εποχή, ήδη από την εποχή της εμφάνισής ως καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968, συνδέεται με την περιβαλλοντική συνείδηση, ασχολήθηκε και συνεχίζουμε στην ίδια φιλοσοφία. Στην έννοια του εφήμερου και τις συνεχείς αλλαγές της φύσης, αλλά και την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το τοπίο, όπου αυτός κατοικεί. H εν λόγω σύμπραξη συνιστά την εξέταση του επιτελούμενου διαλόγου μεταξύ τέχνης και φύσης διαμέσου της εικαστικής πρακτικής και της θεωρητικής έρευνας, ιδιαιτέρα υπό το πρίσμα μελέτης της δημιουργικής και, συγχρόνως, καταστροφικής δύναμης που χαρακτηρίζει κατ’ ουσίαν τόσο τη φύση όσο και τον άνθρωπο. Το εργαστήριο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. Ταυτόχρονα και με τη συνδρομή του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού θα γίνουν παρουσιάσεις που αφορούν το ξύλο και το δάσος αλλά και φοιτητές του Τμήματος θα συνεργαστούν με τους φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.»

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τους πρώτους φοιτητές της Θερινής Ακαδημίας Λίμνης Πλαστήρα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε το πρόγραμμα με φοιτητές της ΑΣΚΤ, την επόμενη γενιά καλλιτεχνών και ευχαριστούμε θερμά την κ. Αθανασίου για την συνεργασία. Ο Δήμος φιλοξενεί τα παιδιά στην κατασκήνωση της Νεράϊδας και στηρίζει ενεργά το «Σχέδιο Ξανθίππη». Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη λίμνη Πλαστήρα τόπο συνάντησης, εκπαίδευσης και δημιουργίας νέων ανθρώπων. Θέλουμε νέοι επιστήμονες από διαφορετικές Σχολές αλλά και διαφορετικές χώρες να έρχονται εδώ και να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Η περιοχή μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την έλευση νέων ανθρώπων. Μέσα από μία επιθετική πολιτική καινοτομίας και εξωστρέφειας, θέλουμε να καταστήσουμε τη λίμνη Πλαστήρα ένα δυναμικό σημείο αναφοράς για υλοποίηση Θερινών Σχολείων και Θερινών Ακαδημιών με πολλαπλό επιστημονικό και θεματικό ενδιαφέρον. Εννοείται ότι αυτό θα έχει και θετική επίδραση στην τοπική οικονομία. Η εποχή της παρακμής και της εγκατάλειψης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη Λίμνη Πλαστήρα. Στη θέση της μίζερης διαχείρισης ανοίγουμε παράθυρο στο Μέλλον, ανοίγουμε νέους ορίζοντες. Καλή επιτυχία στο πρόγραμμα.»

Η Γλύπτρια Κατερίνα Αθανασίου