Προειδοποίηση προς την Τουρκία, ότι τα χρονοδιαγράμματα και οι συνέπειες είναι ξεκάθαρες εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, που έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών, ο Πίτερ Στάνο, επικαλούμενος και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε: «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση».
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».
Η Γενί Σαφάκ γράφει για δικαίωμα τουρκικής επέμβασης στο Καστελόριζο
Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί μπαράζ προκλητικών ενεργειών από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο -κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών όπως έγραψε- δίνει το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στρατιωτικό προσωπικό στο Καστελόριζο, με πλοίο που μετέφερε τουρίστες στο νησί, όπως μαρτυρούν και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις «ειδικών», που υποστηρίζουν ότι το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, κάτι σήμερα που δεν ισχύει, δίνοντας το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».
Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Δρ. Σελαμί Κουράν, υποστήριξε πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, επισημαίνοντας πως: «Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.
Ο Κουράν, δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας. «Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τ’ απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα», δήλωσε προκλητικά.
Νέες απειλές Τσαβούσογλου για το Καστελόριζο
Απειλές κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως υποστήριξε, «εάν ο “εξοπλισμός” στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει».
«Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξει της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι απο αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε την ίδια ώρα ότι εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, τότε είναι και η Τουρκία.
«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Πηγή : protothema