Η εβδομάδα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν υπάρχει κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ την ίδια ώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν το αν θα έρθει η χαλάρωση στο τέλος της εβδομάδας όπου λήγουν και τα μέτρα στην εστίαση.
Να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας, αλλά να μην χαλαρώσουμε καθόλου για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των ειδικών την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης από την παραλλαγή Όμικρον.
Οι λόγοι που οι ειδικοί ζητούν από τον κόσμο να προσέχει όπως έκανε το τελευταίο διάστημα είναι δύο.
Αφενός η πίεση που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας και οι αυξημένες εισαγωγές , αφετέρου το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην επικράτεια δεν κυκλοφορεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά, δυστυχώς, είναι έντονη η παρουσία ακόμη της Δέλτα, η οποία δίνει τις βαριές νοσηλείες και τα υψηλά νούμερα θανάτων καθημερινά.
Η εβδομάδα αυτή πάντως θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν υπάρχει κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ την ίδια ώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν το αν θα έρθει η χαλάρωση στο τέλος της εβδομάδας όπου λήγουν και τα μέτρα στην εστίαση.
Η αποκλιμάκωση επαναφέρει τη μουσική
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση θα έχουν αρθεί μέχρι τέλος του μήνα, ίσως και από τις 23 Ιανουαρίου, ενώ το μέτρο που θα αρθεί πιθανότατα πρώτο θα είναι η μουσική.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα από τις 24 Ιανουαρίου, εφόσον η εικόνα παραμείνει σταθερή και αυτή την εβδομάδα.
Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα
Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 10.000, ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι 95 θάνατοι που καταγράφηκαν καθώς και το ότι 680 ασθενείς νοσηλεύονται διασωσηλωνέμοι.
«Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη. Όσον αφορά στα λύματα, αυτά μέσα στη βδομάδα θα δείξουν την πορεία. Η Αττική έχει το πιο υψηλό ιικό φορτίο αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει διασπορά και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού δεν αναπτύσσει συμπτώματα.
«Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα έχουμε αποκλιμάκωση, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα», τόνισε με τη σειρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας τη δική του πρόβλεψη για αυτή την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα σήμερα άνοιξε και η κουβέντα για το πώς θα κάνουμε Πάσχα με τους ειδικούς να τονίζουν πως μέχρι τότε θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, η η κα. Παγώνη εξέφρασε την αισιοδοξία της στο ΣΚΑΪ πως το Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες.
«Η μέρα που θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις απλές κλίνες θα είναι η μεγαλύτερη ανάσα για τον ιατρικό κόσμο», ανέφερε.
Κανονικότητα το… Πάσχα
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επισήμανε στο Open πως την Άνοιξη τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα, ωστόσο ακόμη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισαγωγές ακόμη στα νοσοκομεία είναι πολλές.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, καθώς καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών από την συγκεκριμένη παραλλαγή.
«Πιστεύω πως θα κάνουμε κανονικά Πάσχα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα», τόνισε.
Όσον αφορά τα σχολεία, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν φαίνεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα επειδή το τακτικό testing βοηθά και έτσι ελέγχεται όλη η οικογένεια.
Πηγή : in.gr