Τους 49 έφτασαν συνολικά οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κοροναϊό, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και επτά νέοι θάνατοι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, την Τρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων.
Επίσης, καταγράφηκαν 82 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα μας να ανέρχεται σε 1.314. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα καταγράφηκαν 20 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο.
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 85 διασωληνωμένα άτομα, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας. Από όσους νοσηλεύθηκαν, άνθρωποι έξι έχουν λάβει εξιτήριο.
Εκ των 49 νεκρών, οι 37 είναι άνδρες, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη που διήρκησε τόσους μήνες. «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» τόνισε.
Οδηγίες για τις μάσκες
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έδωσε μία σειρά από οδηγίες για το αν πρέπει να φοράμε μάσκες, επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είπε, δηλαδή, ότι δεν προστατεύουν απόλυτα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για να μην κολλήσει κάποιος.
«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να προτείνει να μην φοράμε μάσκες, εκτός από αυτούς που νοσούν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι μαζική χρήση μάσκας μειώνει την εξάπλωση. Συστήνεται για τους επαγγελματίες. Και για την κάλυψη του στόματος και της μύτης όσων ασθενών. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη απόστασης».
Προηγουμένως, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επανέλαβαν πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η χρήση μάσκας μαζικά από τον πληθυσμό έχει κάποια οφέλη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο, όσον αφορά στη λάθος χρήση μιας μάσκας ή στο να μη φοριέται σωστά».
Έχουμε ιό που εύκολα διασπείρεται
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για ιό που εύκολα διασπείρεται. «Σε πρόσφατη μελέτη, μέχρι 29/3 υπολογίζεται ότι έχουν νοσήσει έως 7 και 43 εκατ. ανθρώπων.
Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε και στα μέτρα που έχει ληφθεί παγκοσμίως, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτρέψει 59.000 θανάτους.
«Μελέτη από το Imperial College αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να μείνουν σε ισχύ. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, έτσι ώστε σταδιακά το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται» πρόσθεσε.
Δείτε την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα:
Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς – Περιορισμοί μετακίνησης σε πέντε δήμους
Από την πλευρά του, τη λήψη νέων μέτρων τοπικού χαρακτήρα για τη μη εξάπλωση του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ιδιαίτερα ο Απρίλιος, η κατάσταση είναι ρευστή, τίποτα δεν έχει κριθεί» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως το ίδιο έγινε και στη Θεσσαλονίκη με τον περιορισμό την πρόσβαση στη Νέα Παραλία και τον αποκλεισμό για 14 ημέρες.
Ακόμη, κατήγγειλε την απαράδεκτη εικόνα με τον συνωστισμό στις τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός ανά κάθε πολίτη» ενώ «λουκέτο» μπήκε και σε δύο λαϊκές αγορές στο Ίλιον.
Επίσης, ανακοίνωσε πως την πρόσθετη λήψη περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού.
Πιο συγκεκριμένα, μπαίνει σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας στην Καστοριά για 14 ημέρες, ενώ επιβάλλεται επίσης και η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δήμους:
- Καστοριάς
- Ορεστίδος
- Νεστορίου
- Μήκης
- Ξάνθης
«Σε αυτούς τους Δήμους αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για παροχή βοήθειας, μετάβαση σε τελετή και για άσκηση. Καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων να παραμείνουν στο σπίτι τους και να προχωρήσουν σε προμήθεια τροφίμων για πολλαπλές ημέρες».
Δείτε την ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά:
Πηγή : in.gr