Τα πιστοποιητικά που έχουν λήξει καθώς οι πολίτες δεν έκαναν ακόμη την τρίτη δόση, ανέρχονται σε περίπου 300.000

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό αλλά και την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων που αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή, μίλησε ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Με βάση τα δεδομένα που τώρα υπάρχουν με τη μετάλλαξη «Όμικρον» του κοροναϊού, δεν θα υπάρξει τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε στην πορεία».

Τα τελευταία στοιχεία για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Όπως τόνισε, έχει εμβολιαστεί το 84% του ενήλικου πληθυσμού, το 75% του ενήλικου πληθυσμού. Το 88% έχει εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση και στους άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 95%.

Μετά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς ωστόσο πλέον ο αριθμός των νέων ραντεβού είναι μικρός περί τις 1.000 με 1.500 την ημέρα.

Στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 91% και απομένει ένα 9% περίπου 300.000 πολίτες.

Έχουν λήξει 300.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τα πιστοποιητικά που έχουν λήξει καθώς οι πολίτες δεν έκαναν ακόμη την τρίτη δόση, ανέρχονται σε περίπου 300.000. Παρότι μειώνονται συνεχώς, λήγουν και νέα πιστοποιητικά οπότε ο αριθμός τους κυμαίνεται από 270.000 έως 310.000.

Στο ερώτημα εάν η χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας θα πλήξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει.

«Δεν θα πετύχουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τις 300.000 και αυτό δεν είναι θέμα τόσο του εμβολιαστικού προγράμματος και των μέτρων. Έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν το βλέπουμε και στους υγειονομικούς», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Πράσινο φως» χαλάρωση μέτρων

Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων αλλά συντεταγμένα και σταδιακά και όχι να ανοίξουν σχεδόν τα πάντα όπως σε άλλες χώρες.

Για το εμβόλιο της Novavax ανέφερε ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν αφού επιβεβαιωθεί η ημέρα παράδοσης της παρτίδας την επόμενη εβδομάδα.

Στα παιδιά είπε ότι τα ποσοστά είναι ανέλπιστα καλά με τον εμβολιασμό στους εφήβους 15-17 να φτάνει στο 50% με 60% και στα παιδιά 5-11 ετών στο 20%.

Τα σενάρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Με την πανδημία να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης για ένα ακόμη 24ωρο, συνεδριάζει στις 14:00, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά την έξαρση του πέμπτου επιδημικού κύματος, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ως εκ τούτου, το απόγευμα, θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα καρναβάλια, τους όρθιους στη διασκέδαση, την πληρότητα στα γήπεδα και τις σχολικές εκδρομές.

Όλα αυτά, αν δοθεί το πράσινο φως θα ισχύσουν από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, ο Φεβρουάριος,  θα είναι ο μήνας που θα σηματοδοτήσει το τέλος των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους ειδικούς, ότι επιθυμεί να επιτραπούν οι όρθιοι στην διασκέδαση, οι σχολικές εκδρομές, τα συνέδρια, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

Με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί ενδέχεται να δώσουν έγκριση ώστε η πληρότητα στα γήπεδα να φτάσει κάτι παραπάνω από το 50%.

Επίσης αναμένεται να καταργηθεί και η απαγόρευση για τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες όμως θα γίνονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυξημένο έλεγχο. Διαπιστώνεται πως έτσι κι αλλιώς η διασπορά στους μαθητές είναι πολύ συγκεκριμένη με πολλά παιδιά να έχουν ήδη νοσήσει.

Ενδεχομένως να εγκριθεί επίσης, η επαναφορά των ορθίων πελατών.

Πηγή : in.gr