Σε συγκρίσεις για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε άτομα άνω των 60 ετών, προέβη οργανισμός υπηρεσιών υγείας στο Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε ο Maccabi Health Services, η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer /BioNTech κατά της Covid διαπιστώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 86% στα άτομα της συγκεκριμένης ηλικίας.

Ο Maccabi Health Services, είναι ένας από τους τέσσερις οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, επικαλούμενη στοιχεία χιλιάδων μελών της.

Ο οργανισμός που καλύπτει περί το ένα τέταρτο του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων, συνέκρινε τα αποτελέσματα 149.144 ατόμων άνω των 60 ετών που έλαβαν τρίτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον επτά ημέρες πριν με τα αποτελέσματα 675.630 ατόμων που έχουν λάβει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Το εμβόλιο απέδειξε και πάλι την αποτελεσματικότητά του», δήλωσε ο δρ Ανατ Εκκα Ζοχάρ, επικεφαλής της έρευνας.

«Εδειξε επίσης προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Η τριπλή δόση είναι η λύση για την αντιμετώπιση της παρούσας αναζωπύρωσης».

Από τα 149.144 άτομα που εμβολιάσθηκαν με την τρίτη δόση, εντοπίσθηκαν μόνο 37 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό, σε σχέση με τα 1.064 θετικά περιστατικά που εντοπίσθηκαν στην ομάδα των 675.630 ατόμων που είχαν λάβει δύο δόσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-Μπε που επικαλείται πληροφορίες από τη Jerusalem Post.

«Η χορήγηση τριών δόσεων έχει ως αποτέλεσμα υψηλή προστασία κατά τόσο της προσβολής όσο και της σοβαρής νόσησης», κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας.

Τρίτη δόση εμβολίου στο Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε τρίτη ενισχυτική δόση για πολίτες άνω των 60, σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί η διασπορά της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Τα άτομα άνω των 60 ετών, θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση, όπως μετέδωσαν το Channel 13 TV και η δημόσια ραδιοφωνία Kan.

Το Ισραήλ ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην εκστρατεία εμβολιασμού, με πολλούς ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιό τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς θεωρούνταν ως το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.

Όμως αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει δύο φορές μια πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και μια μικρή μείωση στην προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση.

Η εκστρατεία για την ενισχυτική δόση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισραήλ σε πεδίο δοκιμής για μια τρίτη δόση πριν από την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA).

Η Pfizer ανακοίνωσε τον Ιούλιο, πως βάσει νέων ευρημάτων μία τρίτη δόση του εμβολίου μπορεί να «ενισχύσει» περαιτέρω -και συγκεκριμένα έως και 11 φορές- την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η εταιρεία κινείται προς υποβολή αιτήματος για άδεια επειγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο, εντούτοις το ζήτημα της τρίτης δόσης παραμένει αμφιλεγόμενο.

Πηγή : cnn.gr