Με εντατική παρακολούθηση των επιδημιολογικών στοιχείων του κορωνοϊού από την μια και διαρκή επικαιροποίηση των πλάνων από την άλλη θα συνεχιστεί η προετοιμασία της κυβέρνησης -σε συνεργασία με τους ειδικούς- για το προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, με την ένταξη των self-test.

Η σταθεροποίηση, που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε δείκτες όπως oι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα.

Όμως οι 3.133 νέες μολύνσεις που διαγνώστηκαν από τα 58.158 τεστ του Σαββάτου, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Δεν μεταβάλλουν, ωστόσο, και την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα σε τροχιά επανεκκίνησης, από τον ερχόμενο μήνα.

Ο μήνας της πρώτης κανονικότητας

Προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκεπτόμενος το Σάββατο το νέο, mega-εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι σημείωσε:

«Και καθώς πια θα μπαίνει ο Απρίλιος και θα συζητήσουμε με τους ειδικούς τρόπους με τους οποίους θα ανακατανείμουμε τη δραστηριότητα στη χώρα, ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε σε κάποια είδους κανονικότητα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμα και τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας: η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή των συνωστισμών, αποτελούν τη μόνη -θα το επαναλάβω- τη μόνη δοκιμασμένη λύση για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και για να μπορέσει να μειωθεί συνολικά και η πίεση στα νοσοκομεία μας».

Ο καθοριστικός ρόλος των self-test – Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Άλλωστε ο κορμός της κυβερνητικής στρατηγικής αλλά και τα ορόσημα έχουν τεθεί υπόψιν της επιτροπής των ειδικών ήδη από την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος:

«Συζητήσαμε τα χρονικά ορόσημα με την επιτροπή κι έχουν γίνει επί της αρχής αποδεκτά υπό τον όρο ότι θα συνεχισθεί η τάση που έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες», όπως τόνισε στη συνέντευξή του στο Mega ο κ. Σκέρτσος.

Και είναι κομβική η ενεργοποίηση του self-testing, των αυτοδιαγνωστικών, η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ακρίβεια της «πυξίδας» στον έλεγχο της πανδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ότι το 1/3 των κρουσμάτων του covid είναι ασυμπτωματικά άτομα. Έτσι με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο πολίτης θα γνωρίζει ότι είναι φορέας και στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης θα ελέγχει πιο υπεύθυνα τη συμπεριφορά του.

Στην εμβόλιμη συνεδρίαση της επιτροπής, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση των δεδομένων αλλά και μια επανεκτίμηση των προτάσεων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, για την «ανακατανομή» -όπως την προσδιόρισε ο πρωθυπουργός- των δραστηριοτήτων.

Τα σενάρια

Κυβερνητική επιθυμία, όπως έγραφε το CNN Greece, είναι να δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς, για να ανοίξει η αυλαία στις 5 Απριλίου, ταυτόχρονα για το λιανεμπόριο και για τις δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Μια εναλλακτική στην οποία δεν διάκεινται θετικά, όλοι οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου δείχνει να έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για την πρεμιέρα της επανεκκίνησης, χωρίς πάλι να αποκλείεται η χρονική μετάθεση της επαναλειτουργίας του για μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή για τις 12 Απριλίου.

Υπό ένα σενάριο, αντί της παράτασης των απαγορεύσεων για ακόμη μια εβδομάδα, τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούσαν να μπουν στην πρώτη φάση της επανεκκίνησης, λειτουργώντας σε αυτό το διάστημα με το μοντέλο της παράδοσης εκτός, το γνωστό click away, και εν συνεχεία, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, να επιτραπεί και η φυσική παρουσία των πελατών.

Για τα γυμνάσια και τα λύκεια, σε κόκκινες και βαθιά κόκκινες περιοχές, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι να ξαναχτυπήσει το κουδούνι για τη δια ζώσης διδασκαλία, στις 5 Απριλίου, με υποχρεωτικά self-test για διδάσκοντες, μαθητές και υπαλλήλους.

Τι θα γίνει με τις διαδημοτικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Στην ίδια συνεδρίαση θα αναζητηθεί κοινός τόπος για να οριστικοποιηθεί και το ορόσημο για την άρση των απαγορεύσεων στις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες συνδέονται ευθέως και με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Από την άλλη για τις υπερτοπικές-διαπεριφερειακές μετακινήσεις αυτές φαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης όταν θα έχει φτιαχτεί το πρώτο τείχος ανοσίας.

Πηγή:cnn.gr