Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι… πρωτόγνωρα για όλους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας.

Παρότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το lockdown να λήξει στις 30 Νοεμβρίου, τα επιδημιολογικά στοιχεία και η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ δεν φαίνεται να επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Η παράταση φαίνεται να «κλειδώνει», ωστόσο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί για πόσο καιρό.

Όσον αφορά στα SMS συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη λειτουργία του 13033 με στόχο η έξοδος των πολιτών για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια να γίνει ελεγχόμενα και με τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πώς θα γίνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

Την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Ωστόσο, τόνισε πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Επίσης δήλωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή, όπως εξήγησε, θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή, ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δεν θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.

Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά αναμένεται να ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Παπαθανάσης: Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά

Δεν βλέπουν «φυσιολογικά» Χριστούγεννα οι ειδικοί

Προ ημερών, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως οι φετινές γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές.

«Ξεχάστε τα Χριστούγεννα» είχε τονίσει συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, είχε σχολιάσει, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι η επόμενη εβδομάδα θα καθορίσει και την πορεία του lockdown.

Όπως διευκρίνισε, η 3η εβδομάδα περιορισμών είναι ο καταλύτης για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Μάλιστα, έκανε σαφές πως για να μπορέσει να υπάρξει άρση των περιορισμών «θα πρέπει να πάμε στην περιοχή των 500 κρουσμάτων. Είναι ένας αριθμός που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος».

Όσο για το αν θα καταφέρει η κοινωνία να επιστρέψει σε μια μερική κανονικότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο κ. Παρασκευής ήταν αισιόδοξος πως ένα μέρος της αγοράς θα ανοίξει.

Ξεκαθάρισε, όμως, πως απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων και να φανεί αυτό στους αριθμούς για να υπάρξουν εξελίξεις.

Άλλωστε θεωρείται δεδομένο ότι η επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι θα είναι αυτοί που θα δώσουν το «πράσινο φως» για να αρθούν κάποιοι περιορισμοί.

Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής έχει δηλώσει πως υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα.

«Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» είχε ξεκαθαρίσει.

Κοντά στα Χριστούγεννα και σε τρία βήματα η πιθανή άρση

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, θα υπάρξουν τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα.

Αναλυτικά τα στάδια:

  • Η επανεκκίνηση των σχολείων (σ.σ. η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια)
  • Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων
  • Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική)

Προς παράταση το lockdown

Είναι ξεκάθαρο ότι το lockdown θα συνεχιστεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Η ελπίδα είναι η πτώση των κρουσμάτων να οδηγήσει σε κάποια χαλάρωση των μέτρων λόγω Χριστουγέννων.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού μιλώντας στο Open, φάνηκε επιφυλακτική. Συγκεκριμένα, είπε:

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε πού πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out.»

Από τη μεριά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα, ανέφερε:

«Εφόσον υπάρξει συνέχιση του φαινομένου δεν θα μπορέσουμε να έχουμε καθολική άρση των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου, η ελπίδα μας ήταν ότι θα είχε φανεί το αποτύπωμα των μέτρων καθολικής απαγόρευσης αρκετά νωρίτερα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την κοινωνία και την αγορά. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο μεγάλη ανάλυση των επίκαιρων δεδομένων, φαίνεται όμως ότι λιανεμπόριο και εστίαση πηγαίνουν για κάπως αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό».

Πηγή:cnn.gr