Κ. Μητσοτάκης από την Καρδίτσα: «Θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές καλύτερες από πριν»

*Για αναπτυξιακό άξονα τριών ενοτήτων μίλησε ο Πρωθυπουργός *Προτεραιότητα το κλειστό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού * Σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και τοπικών αρχών

O πρωθυπουργός βρέθηκε στο χώρο των εργασιών στον ποταμό Καράμπαλη

«Θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές καλύτερα απ’ ότι ήταν πριν. Σχεδιάζουμε τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα για να μην ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή» υπογράμμισε σήμερα από την Καρδίτσα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην περιοχή τέσσερις μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» και έκανε λόγο για υποχρέωση της πολιτείας να παρέμβει ανακουφιστικά
βραχυπρόθεσμα, στηρίζοντας επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά και συνολικότερα την τοπική κοινωνία.
Αναπτυξιακός άξονας τριών ενοτήτων
Παράλληλα μίλησε για έναν αναπτυξιακό άξονα τριών θεματικών ενοτήτων, που περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν ελπίδα στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας.
Η πρώτη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αφορά την προσβασιμότητα και το έργο της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65.
Η δεύτερη αφορά τις παρεμβάσεις στα εγγειοβελτιωτικά έργα, τονίζοντας ότι για τον ίδιο αποτελεί προτεραιότητα το έργο του κλειστού δικτύου του ΤΟΕΒ
Ταυρωπού και είναι το πρώτο που θα χρηματοδοτηθεί. Η τρίτη έγκειται στην εκμετάλλευση των ιδιαιτεροτήτων του ορεινού όγκου για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού.
Καράμπαλης
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε τα Τρίκαλα όπου αναφέρθηκε στην κατασκευή του Ε65 και στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας το οποίο χαρακτήρισε ως «το πρώτο βήμα», για να επανεξεταστεί η μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο.
Στη συνέχεια, ερχόμενος στην Καρδίτσα επισκέφθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι πληγείσα βιομηχανία που εδρεύει δίπλα στον ποταμό Καράμπαλη. Ακολούθως βρέθηκε στο σημείο της γέφυρας, όπου εξελίσσονται εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης της κοίτης
του ποταμού.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύονταν από μεγάλο κυβερνητικό επιτελείο, αποτελούμενο από τους
υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, Υποδομών κ. Κων. Καραμανλή, Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα,  Αγρ. Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, τον αναπλ Υπουργό Εσωτερικών κ.
Στέλιο Πέτσα, τον Γ.Γ. Οικονομικής πολιτικής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και άλλα  κυβερνητικά στελέχη.
Πρόταση ένταξης στον αστικό ιστό από τον Υπ. Δικαιοσύνης
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για την πορεία εξέλιξης των έργων. Επίσης ο Καρδιτσιώτης Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας τον ενημέρωσε για την καταστροφή που υπέστησαν γέφυρες και άλλες υποδομές, καθώς και για τις καταπτώσεις στον ορεινό όγκο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ημιτελή έργα του Αχελώου, εξαιτίας των οποίων κινδύνεψε να πλημμυρίσει και το Μουζάκι αν δεν είχαν γίνει ενέργειες στη σήραγγα της Δρακότρυπας.
Παράλληλα ο κ. Τσιάρας του μετέφερε την πρόταση ένταξης στον αστικό ιστό της πόλης του ποταμού Καράμπαλη και της υλοποίησης ενός σημαντικού έργου αστικής ανάπλασης στην περιοχή.

Περιοδεία στην πόλη και συνομιλία με πολίτες
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο κέντρο της πόλης όπου περπάτησε στην πλατεία Δικαστηρίων και στον κεντρικό πεζόδρομο. Κατά τη περιήγησή του συζήτησε με πολίτες και
επαγγελματίες της περιοχής, τους οποίους είχε συναντήσει και τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα σε συνομιλία που είχε με επαγγελματία από το χώρο της εστίασης, του επισημάνθηκε η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Ο επαγγελματίας στάθηκε στο πλήγμα που υπέστη η Καρδίτσα και από τη φυγή του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται περισσότερους φοιτητές που θα
φέρουν ρευστότητα στην τοπική οικονομία, κάτι που απαιτεί τη δημιουργία νέων τμημάτων ΑΕΙ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν τον «αιμοδότη» της τοπικής οικονομίας. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόηση του για το  πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος, αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης που έχει υλοποιήσει
η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν ταμειακές «εφεδρείες» προκειμένου να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης. Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι πλησιάζουμε προς το τέλος της «περιπέτειας του κορωνοϊού».

Αγρότες
Σε ότι αφορά τα ζητήματα των αγροτών, τελικά δεν έγινε ειδική συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών. Ο πρωθυπουργός συνάντησε στο δρόμο αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας
έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού τα ζητήματα που αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και το αγροτικό πετρέλαιο, ενώ του παρέδωσε φάκελο με τα αιτήματά τους.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλειστεί ραντεβού με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό προκειμένου να του θέσουν όλα τα ζητήματα.

Κινητοποίηση
Στην είσοδο του πεζοδρόμου εκπρόσωποι φορέων (αγροτών, επαγγελματιών κλπ) προχώρησαν σε κινητοποίηση με πανό διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης. Στο σημείο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

ΣΥΣΚΕΨΗ
Ο πρωθυπουργός μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο μετέβη στη συνέχεια στο ξενοδοχείο «Κιέριον» όπου προήδρευσε σύσκεψης παρουσία των τοπικών αρχών. Εκεί ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πριν από τέσσερις μήνες ο «Ιανός» έδειξε το άσχημο πρόσωπό του. Στάθηκε στην απόγνωση και τη θλίψη που αντίκρισε όταν επισκέφθηκε την Καρδίτσα. «Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, εισπράττω όμως ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα,
υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας. Οι υπουργοί έσκυψαν πραγματικά πάνω από το πρόβλημα, μαζί με τους γενικούς γραμματείς» είπε και εξήρε τη συνδρομή και το έργο του Γ.Γ.  Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Μίλησε για κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» και υπογράμμισε τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση. «Το κράτος είναι και θα είναι παρόν κάθε φορά που χρειάζεται και αυτό αποδείξαμε στην καταστροφή που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία» ανέφερε.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ κινήθηκε πέρα και πάνω από τις προσδοκίες για τις ζημιές των αγροτών.
«Προεκλογικά είχαμε επισημάνει την ανάγκη αλλαγής του βασικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι τροποποιήσεις απέδωσαν» ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Φροντίσαμε όχι μόνο να επουλώσουμε πληγές αλλά να διορθώσουμε και διαρθρωτικές αδυναμίες. Ο Κ. Αγοραστός έκανε εξαιρετική δουλειά με πολύ μεγάλη ταχύτητα: Τις άμεσες παρεμβάσεις και τις άμεσες διαρθρωτικές ενέργειες. Το λόγο έχει στη συνέχεια το υπουργείο για να αναλάβει τα βαρύτερα έργα» συνέχισε, ενώ ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.
Κώστα Τσιάρα και τους βουλευτές της Καρδίτσας που έσκυψαν πάνω από τα προβλήματα.

Αρχικά στη σύσκεψη τοποθετήθηκε ο Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Ως άνθρωπος «κλειδί» στο σύνολο των θεμάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η περιοχή μετά την καταστροφή, ο κ. Τριαντόπουλος ανέπτυξε τον συνολικό σχεδιασμό που ακολούθησε η κυβέρνηση για την στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα