Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων, που ισχύει από σήμερα Τετάρτη και για 14 ημέρες, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».
Πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες
Πρώτα απ’ όλα θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 λεπτά όπως ισχύει μέχρι σήμερα σε 35 λεπτά. Επίσης θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο προκειμένου να αντικατασταθούν με τις χαμένες ώρες.
Σχετικά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι από τις προηγούμενες ημέρες κλειστά, συνεπώς θα χάσουν περισσότερες διδακτικές ώρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ υπογράμμισε ότι «εφόσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση του διδακτικού έτους».
Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.
Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μη γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.
Η Νίκη Κεραμέως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο για την επέκταση της σχολικής χρόνιας, τη μείωση της ύλης όσο και για το ενδεχόμενο που υπάρχει να μετακινηθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Τέλος επισήμανε ότι, για να μη χαθεί το εξάμηνο στις πανεπιστημιακές σχολές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως.
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες
Στην έκδοση 8 οδηγιών προς τις ευπαθείς ομάδες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19 (κορωνοϊό) προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ για τον κορωνοϊό με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας».
Επειδή οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν διαρκώς ότι όλοι μας οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για να μην εκθέσουμε σε κίνδυνο τους ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.
Από τη ΓΓΠΠ διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κ.λπ.) ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.
Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
– Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
– Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
– Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
– Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων γιατρών.
– Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
– Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
– Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
– Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.