ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ιστορίες του παππού και άλλα αφηγήματα

Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το καινούργιο βιβλίο (το 6ο κατά σειράν) του Μάρκου Παππά, συνταξιούχου δασκάλου. Ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου αναφέρει τα εξής:

«Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται διάφορες ευσύνοπτες ιστορίες παλαιότερων εποχών, που συνέβησαν στο χωριό μου και που έχουν να κάνουν με ανεξέλεγκτες και ανεπίτρεπτες καταστάσεις, με τραγικά γεγονότα, με ληστές και με κλέφτες. Τις ιστορίες αυτές μου τις διηγούνταν ο παππούς μου, ο οποίος ήταν θαυμάσιος αφηγητής και μου άρεσε πάρα πολύ να τον ακούω. Γι’ αυτό και έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου.

Τα “άλλα αφηγήματα” είναι διάφορα κείμενα άσχετα μεταξύ τους, αλλά πιστεύω πως το καθένα ξεχωριστά έχει τη δική του αξία και το δικό του ενδιαφέρον. Εδώ παραθέτω και κάποια ποιήματά μου, που είναι σχετικά με τα θέματα κάποιων αφηγημάτων και δίνουν, νομίζω, μαζί με το κωμικό στοιχείο που ενυπάρχει σε κάποια κείμενα, μια άλλη πιο ανάλαφρη και πιο ευχάριστη νότα στην ανάγνωση.

Παραθέτω ακόμη και κάποια αποσπάσματα παλαιών εφημερίδων (1854-1874), που μας δίνουν πληροφορίες για τον οπλαρχηγό, τον προεστό της Ρεντίνας και τον μετέπειτα αρχιληστή Νίκο Ρεντινιώτη, ο οποίος παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια στο χωριό μας, αλλά μας δίνουν παράλληλα και το ανάγλυφο της ζοφερής κατάστασης που επικρατούσε τότε στο Λακρέσι, τον σημερινό Βαθύλακκο, γιατί η παρουσία και η διέλευση των ληστών προκαλούσε χίλια δυο προβλήματα στους φτωχούς και ανυπεράσπιστους κατοίκους και τους έκανε τον βίο αβίωτο».

Κοντολογίς μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο, που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη στο παρελθόν, θα του θυμίσει δικά του παρόμοια ακούσματα, αν έχει, και θα τον κάνει να σκεφτεί, να στοχαστεί, να προβληματιστεί.

Κι αυτό θα είναι το κέρδος του. Ίσως και όχι μόνο.