Κλούβες, ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις παρέταξε το μεσημέρι η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες της Καρδίτσας, εμποδίζοντας τα τρακτέρ να συγκεντρωθούν στον αυτοκινητόδρομο Ε65.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έκπληξη και την οργή των αγροτών, οι οποίοι τόνισαν πως για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το αγροτικό κίνημα έρχεται αντιμέτωπο με δυνάμεις καταστολής για κινητοποίηση που γίνεται σε τοπικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα (όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο Νέος Αγών εδώ) αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, οι αγρότες με 150 τρακτέρ σύμφωνα με την ΕΟΑΣΚ, φθάνοντας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στον κόμβο του Ε65 αντίκρισαν οχήματα της αστυνομίας (κλούβες, ΙΧ και γερανοφόρο όχημα κλπ) να έχουν κλείσει κάθε πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο.

Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των αγροτών που υπενθύμισαν ότι ανάλογη αντιμετώπιση είχαν το 2013 στη Νίκαια, ενώ για κινητοποίηση τοπικού χαρακτήρα πρέπει κανείς να ανατρέξει στο μακρινό 1978! Με τα τρακτέρ διάσπαρτα και μπλοκαρισμένα στις εισόδου του κυκλικού κόμβου, έγιναν διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των αγροτών με την αστυνομία. Οι αγρότες υπογράμμισαν ότι σκοπός τους είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η διεκδίκηση λύσεων και σε καμία περίπτωση να δυσχεράνουν τη μετακίνηση των Καρδιτσιωτών. Ζήτησαν να ανέβουν στον Ε65 παρατάσσοντας τα τρακτέρ στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την αστυνομία, οι εκπρόσωποι της οποίας επικαλέστηκαν τη νομοθεσία.
Στη συνέχεια οι αγρότες ανέβηκαν με τα πόδια στον Ε65 όπου έκαναν συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ ακολούθησε νέα διαβούλευση με την αστυνομική διεύθυνση.
Τελικά όλα τα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στον παράδρομο που συνδέει τον κυκλικό κόμβο με τον Παλαμά (πριν την έναρξη της εθνικής οδού Καρδίτσας- Λάρισας), ενώ κατόπιν η αστυνομία άνοιξε τις εισόδους και εξόδους του Ε65.

Απόσυρση αστυνομικών δυνάμεων
και διάλογο με τον υπουργό

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος απευθυνόμενοι προς τον υπουργό και την κυβέρνηση ζητούν να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις και παράλληλα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου δίνοντας λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την τιμή του βαμβακιού και το κόστος παραγωγής.
Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα στους συναδέλφους τους να ενισχύσουν με τα τρακτέρ τους το σημείο της κινητοποίησης, ώστε μέσα από την πίεση να ανέβουν στον Ε65 και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντιπροσωπείες της ΕΟΑΣΚ θα ξεκινήσουν νέες ενημερωτικές συναντήσεις σε χωριά. Παράλληλα αποφασίστηκε οι συνελεύσεις του μπλόκου να γίνονται πάνω στον Ε65 στον οποίο θα μεταβαίνουν με τα πόδια, επανακαθορίζοντας τη στάση τους.


Αγανάκτηση για τις τιμές
Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις είναι το αποτέλεσμα της αγανάκτησης και της οργής που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών για το θέμα των ανοιχτών- χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και ιδίως στο βαμβάκι. Κάνουν λόγο για «κοροϊδία», υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, που για ακόμη μια χρονιά είναι εξαιρετική. Υπολογίζουν μάλιστα ότι οι τιμές κινούνται περίπου 20% χαμηλότερα από εκείνες που θα έπρεπε να λαμβάνουν με βάση την ποιότητα. Διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (απόδοση ίνας, μήκος ίνας, αντοχή ίνας, υγρασία, ξένες ύλες και χρώμα ίνας).


Απαγορευτικό κόστος
Το δεύτερο φλέγον ζήτημα των αγροτών είναι εκείνο του κόστους παραγωγής. Τη στιγμή που οι τιμές των προϊόντων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, το κόστος παραγωγής βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το πετρέλαιο φθάνει στα 1,35-1,40 ευρώ το λίτρο την ώρα που που μέσος Ευρωπαίος πληρώνει 60 λεπτά το λίτρο. Οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως χορηγείται στους πλοιοκτήτες και άλλες επαγγελματικές ομάδες, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους αγροτοκτηνοτρόφους και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια κλπ.
Στο επίκεντρο βεβαίως βρίσκεται και το ασφαλιστικό, αφού η νέα ηγεσία του υπουργείου προωθεί νομοσχέδιο το οποίο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προβλέπει προοδευτική αύξηση των κατώτατων ασφαλιστικών εισφορών κατά 8% έως το 2022.
Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας τόνισε: «Διαμαρτυρόμαστε για τα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και τη νέα χρόνια. Αντιμετωπίσαμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης την οποία καταγγέλλουμε, αφού μετά από 40 χρόνια στην Καρδίτσα έστειλε τα ΜΑΤ σε αγροτικές κινητοποιήσεις, εμποδίζοντας την πρόσβαση στον Ε65. Βγήκαμε στο δρόμο διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά μας. Καλούμε την κυβέρνηση να δείξει πνεύμα συνεννόησης δίνοντας λύσεις και όχι να φέρνει ΜΑΤ και κλούβες εμποδίζοντάς μας να διαμαρτυρηθούμε».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τιμής του βαμβακιού σημείωσε: «Απαιτούμε να μας πληρώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής και περυσινής χρονιάς και η τιμή να ανέβει ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Για το κόστος παραγωγής πρόσθεσε: «θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Χορτάσαμε ψέματα και κουβέντες. Στον προϋπολογισμό δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο». Ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες δεν θα δεχθούν καμία αύξηση στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, καθώς ήδη πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να τις πληρώσουν.
O Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Τσιούτρας επισήμανε ότι «για τους αγρότες ένας είναι ο δρόμος αυτός του αγώνα», καλώντας παράλληλα σε αλληλεγγύη όλα τα λαϊκά στρώματα. «Η κυβέρνηση και αυτή αντί να δώσει λύσεις, συνεχίζει να περνάει την πολιτική της με την τρομοκρατία και τη βία» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Λάρισα
Τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου, παρέταξαν στον κόμβο της Γαλήνης αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, με βάση το σχεδιασμό της ΕΟΑΣΝ, ενώ στα Φάρσαλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγάλουν σήμερα τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης.
Διεκδικήσεις
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα, για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρωθούν τον ιδρώτα και τον κόπο τους με βάση την διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (απόδοση ίνας, μήκος ίνας, αντοχή ίνας, υγρασία, ξένες ύλες και χρώμα ίνας).

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό.

-Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν τα “αγροτοδικεία”».