Σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου του 2019, σε μια παγωμένη ατμόσφαιρα, τόσο από το χιόνι που είχε καλύψει και την πόλη, όσο και απο τη θλιβερή είδηση, βιώναμε ένα ιστορικό γεγονός…

Με απόφαση της διοίκησης η Αναγέννηση αποσύρονταν από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας και για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει οργανωμένο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, εισέρχονταν σε ένα μακρύ διάστημα αγωνιστικής απραξίας με ταυτόχρονο υποβιβασμό στο τοπικό!

Ήταν το αποτέλεσμα μιας τραγικής διοικητικής διαχείρισης που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του ‘18, ύστερα από την εγκατάλειψη του συλλόγου (και τον υποβιβασμό του από τη Β’ Εθνική) από τα… “επενδυτικά γερμανικά fund” του Κλάους Μίλερ!
Έκλεινε δηλαδή με τον χειρότερο τρόπο και με σενάριο που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε και ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος του συλλόγου, ο κύκλος μιας καταπληκτικής ανοδικής περιόδου από το 2012 μέχρι το 2018!

Ούτε στο χειρότερο εφιάλτη των φίλων της Αναγέννησης δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα η αποσυρση και η εξαφάνιση από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα! Προηγήθηκε η πιο θλιβερή αγωνιστική παρουσία όλων των εποχών όπου καταρρίφθηκε κάθε αρνητικό ρεκόρ. Ο απολογισμός σε μισό γύρο πρωταθλήματος (12 παιχνίδια) ήταν μόνο ήττες και μία ισοπαλία στο τελευταίο ματς με τον Φωκικό (0-0) στο στάδιο! Ενας βαθμός δηλαδή ενεργητικό, τελευταία θέση και ήττες που και να… προσπαθήσει η Αναγέννηση να τις επαναλάβει στο μέλλον, δεν θα τα καταφέρει!

ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Ακολούθησε ένα πολύμηνο διάστημα πλήρους απενεργοποίησης! Δηλαδή προ της πανδημίας η ομάδα είχε μπει στη διαδικασία της αδράνειας, ενώ οδηγήθηκε στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΚ για πρώτη φορά και μάλιστα με έναν μηδενισμό έξι βαθμών, συν ένα πρόστιμο 6.000 ευρώ!

Αυτός ο μηδενισμός, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη νέα σεζόν όπου υπό την διοίκηση Καραμπέκου πλέον η Αναγέννηση διεκδικούσε την άνοδο με αντίπαλο τον Απόλλωνα Μακρυχωρίου από την Α’ ερασιτεχνική κατηγορία!
Αν είχε στο ενεργητικό της τους βαθμούς που της αφαιρέθηκαν, δεν θα έχανε την άνοδο για ένα πόντο, μόλις διακόπηκαν λόγω του κορωνοϊού τα πρωταθλήματα!
Τελικά, μεσολάβησαν οι διοικητικές εξελίξεις το καλοκαίρι που μας πέρασε με τον πρόεδρο του Απόλλωνα Μακρυχωρίου Δημήτρη Παπαδημητρίου ν’ αναλαμβάνει τα ηνία και η ομάδα επανήλθε και μάλιστα με στόχους πρωταθλητισμού, μέχρι που φθάσαμε στη νέα διακοπή!

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Οσο ξεμακραίνουμε από εκείνο το “παγωμένο απόγευμα” που δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση της αποχώρησης, όσο ο χρόνος αμβλύνει τις γωνίες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο ώριμη και ψύχραιμη ανάλυση και προσέγγιση, τόσο περισσότερο καταλήγουμε στα συμπεράσματα που άπειρες φορές είχαμε διατυπώσει και τότε από τούτες τις στήλες.

Άλλωστε ήμασταν οι μοναδικοί που προειδοποιούσαμε σε όλους τους τόνους από την περίοδο Μίλερ ακόμη για την… χιονοστιβάδα που έρχεται υπό την ανοχή και την παροιμιώδη αδράνεια όσων τότε διατηρούσαν θεσμικό ρόλο στο σύλλογο.

Μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία του ήταν αυτή, όχι γιατί υπέστη βαριές αγωνιστικά ήττες, αλλα γιατί για πρώτη φορά αποσύρθηκε και εξαφανίστηκε από το χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τοσο που δεν το πίστευαν ούτε οι φίλαθλοι άλλων πόλεων όταν πληροφορούνταν την είδηση. Ενα πάθημα που πιστεύουμε να έγινε μάθημα.