Μεγάλη ταλαιπωρία βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς στο Νομό Καρδίτσας, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης, μας επισήμανε πως υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων, τόσο στο Νομό όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

«Οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο φάρμακο για τους ασθενείς τους.

Οι εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα «ελλείποντα» φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς.

Η Καρδίτσα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλους νομούς, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν, ωστόσο δεν παύει το πρόβλημα να υπάρχει και να είναι ορατό, στην καθημερινότητα των ασθενών.

Μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζητούμε από το Υπουργείο υγείας να λυθεί άμεσα το πρόβλημα» σχολίασε ο κ. Γαγάτσης.

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά από τους φαρμακευτικούς συλλόγους εντός μιας εβδομάδας να αποστείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό τους (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα), προκειμένου να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά, «που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος».

Σημειώνει ότι «στόχος είναι να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκτασή του πανελλαδικά» και δηλώνει αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυσή του.

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) για ελλείψεις σε αντινεοπλασματικά φάρμακα σε πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, καθώς και για ελλείψεις φαρμάκων σε ιδιωτικά φαρμακεία, ο ΦΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας μια απογοητευτική εικόνα, με επικίνδυνες προεκτάσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους ασθενείς.