Τη χαριστική βολή έδωσαν οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις σε μια σειρά από καλλιέργειες που δεν είχαν συγκομιστεί στη Θεσσαλία, όπως στα βαμβάκια και τα επιτραπέζια σταφύλια Κρίμσον, τα ορεινά μήλα και φυσικά στα κάστανα του Κισσάβου και του Πηλίου, όπου η ζημιά φτάνει στο 80%.
Ειδικότερα για το βαμβάκι όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος στο Ν. Λάρισας παραμένει ασυγκόμιστο ένα ποσοστό 30 με 40% κυρίως σε περιοχές των Φαρσάλων και η ποιοτική και ποσοτική τους υποβάθμιση είναι δεδομένη.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος σημειώνει πως οι αγρότες φοβούνται ότι τα εκκοκκιστήρια θα εκδώσουν διαφορετικές τιμές πιο χαμηλές για τα μεταβροχικά βαμβάκια
Ο καρός ευνοεί στο στέγνωμα των χωραφιών
Για τα ασυγκόμιστα βαμβάκια θα απαιτηθούν και λιακάδες και άνεμοι τις επόμενες ημέρες για να στεγνώσουν τα χωράφια και να μπορέσουν να μπουν οι βαμβακοσυλλεκτικές για τη συλλογή.
Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη πάντως από σήμερα μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας δεν έχουμε φαινόμενα ενώ θα φυσήξουν και βοριάδες που θα βοηθήσουν στο στέγνωμα των χωραφιών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Λάρισα αντιμετωπίζουν οι περιοχές των Φαρσάλων και του δήμου Κραννώνα, αλλά και του δήμου Κοιλάδας- Μάνδρας, όπου εκεί η συγκομιδή βρίσκεται στο 50%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές και ιδιαίτερα στην οδό Βόλου η συγκομιδή σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Οι φωτογραφίες είναι από βμβακοχώραφα στη Μάνδρα, όπου τα βαμβακια δείχνουν να έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να δημιουργείται η λεγόμενη καραμέλα, από τη βροχή:
Χαμηλές αποζημιώσεις
Οι βαμβακοπαραγωγοί αγωνιούν και για τις αποζημιώσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ (δεσμεύτηκε για αυτό την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ από τη Λάρισα) καθώς ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής από την Καρδίτσα για τα χαλαζόπληκτα χωράφια δείχνουν ότι το ύψος της αποζημίωσης θα κυμαίνεται στα 43 λεπτά το κιλό, όταν η τρέχουσα εμπορική τιμή είναι πάνω από 70 λεπτά.
Αυτό οι παραγωγοί το θεωρούν άδικο καθώς έχουν ανεβεί στα ύψη οι τιμές των εφοδίων, άρα και τα καλλιεργητικά έξοδα, επειδή «παρακολουθούν» στην άνοδο τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Αξίζει να τονιστεί ότι και στην Καρδίτσα όπου καλλιεργείται η μεγαλύτερη έκταση με βαμβάκι στη χώρα, ένα ποσοστό 30 με 40% του βαμβακιού δεν έχει ακόμη συγκομιστεί και αυτό εντοπίζεται κυρίως στους δήμους Παλαμά (περιοχή Σελλάνων) και Μουζακίου