Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τις ηλικίες 50 έως 60, επαναφορά της τηλεργασίας στο δημόσιο και κλείσιμο της εστίασης τα μεσάνυχτα είναι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη από την μετάλλαξη Όμικρον με το ένα κράτος μετά το άλλο να ανακοινώνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα με στόχο να αναχαιτιστεί η ραγδαία εξάπλωση της νέας παραλλαγής της νόσου. Στο ίδιο κλίμα αναμένεται να μπει η χώρα μας μετά της γιορτές των Χριστουγέννων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει μια πρόγευση για τα όσα θα αποφασιστούν στις αρχές του νέου έτους.

Η ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης σε συνδυασμό με τα λίγα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής αλλά και με το γεγονός πως μόνο η τρίτη δόση μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που προειδοποιεί με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Νέα χρονιά με νέα μέτρα

Αν και μέχρι στιγμής η μετάλλαξη “Όμικρον” δεν έχει εξαπλωθεί τόσο στην χώρα μας όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, η κυβέρνηση προετοιμάζει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να την καθυστερήσει όσο μπορεί περισσότερο. Ο πρωθυπουργός που ανακοίνωσε την διενέργεια δύο self τεστ για τις γιορτές και πιστή τήρηση των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί για την προστασία από την πανδημία, προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν την συγκεκριμένη περίοδο, αν και οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως η νέα παραλλαγή της νόσου θα κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της, στις αρχές του 2022. Στο Μαξίμου αναμένεται να ακολουθήσουν την τακτική δοκιμασμένων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί το προηγούμενο διάστημα.

Η επαναφορά της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης τα μεσάνυχτα, η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την ηλικιακή κατηγορία 50 έως 60 ετών και πίεση για την τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες είναι μερικά από τα μέτρα που ήδη εξετάζονται.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την επιβολή ενός lockdown (τοπικού ή γενικού) όπως επίσης με το κλείσιμο των σχολείων κάτι το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός. “Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική. Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση”.

Σε ρυθμούς “Όμικρον” η Ευρώπη

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτητα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η Γερμανία μπαίνει από τις 28 Δεκεμβρίου σε μίνι lockdown. Η νυχτερινή διασκέδαση κατεβάζει ρολά, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται σε άδεια γήπεδα ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα εκτός της οικογένειας τους. Στην Βρετανία ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ η Σκωτία ανακοίνωσε την ακύρωση των εορτασμών για την πρωτοχρονιά.

Η Γαλλία έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των μεγάλων πάρτι σε δημόσιους χώρους αλλά και των πυροτεχνημάτων την παραμονή της πρωτοχρονιάς, επιπλέον, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη χώρα με το υγειονομικό πιστοποιητικό ενώ μειώνεται και το διάστημα για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης από τους πέντε μήνες στους τέσσερις.

Στη Δανία κυριαρχούν πλέον τα κρούσματα από τη νέα παραλλαγή της νόσου με την κυβέρνηση να προχωρά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα έχουν διάρκεια για τέσσερις εβδομάδες και αφορούν το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Περιοριστικά μέτρα αποφάσισε και η Σουηδία καθώς από σήμερα, η είσοδος στις μεγάλες εκδηλώσεις θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα εστιατόρια θα εξυπηρετούν μόνο καθισμένους θαμώνες.

Τέταρτη δόση στο Ισραήλ – Πρώτος θάνατος από την Όμικρον

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε τέταρτη δόση του εμβολίου για την σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Την ίδια στιγμή καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από την μετάλλαξη “Όμικρον”. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος είχε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου αλλά όχι και την αναμνηστική δόση η οποία προστατεύει από την νέα παραλλαγή. Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 340 κρούσματα της Όμικρον.