Δεύτερη ευκαιρία να προχωρήσουν σε αυτοαπογραφή έχουν όσοι δεν το έπραξαν ήδη. Σε περίπτωση που κάποιοι αδυνατούν να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, μπορούν να απογραφούν είτε με τον απογραφέα δια ζώσης στο νοικοκυριό, είτε να τους αφήσει το ερωτηματολόγιο που θα το απαντήσουν.
Ο «Νέος Αγών» έχει προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες, πως τα πρώτα στοιχεία από τη φετινή απογραφή δεν είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού στο Νομό.
Μια μείωση η οποία θα έρθει να προστεθεί στη συρρίκνωση κατά 35% του πληθυσμού που καταγράφονται από το 1971 και με βάση τις δεκαετείς απογραφές.
Όπως αναφερθήκαμε και προ οκταμήνου περίπου με σχετικό ρεπορτάζ, σε βάθος 40ετίας,
παρατηρούμε μια σημαντική μείωση του μόνιμου πληθυσμού στο Νομό. Αρχικά στην απογραφή του 1971 ο μόνιμος πληθυσμός του Νομού ανέρχονταν σε 175.975.
Κατέγραψε μια θεαματική «βουτιά» τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα το 1981 να ανέλθει σε 124.799. Στις επόμενες δυο απογραφές του 1991 και 2001 κατεγράφη μια σχετική στασιμότητα, με τον πληθυσμό να ανέρχεται σε 126.854 και 129.541 αντίστοιχα. Η δεύτερη μεγάλη «βουτιά» της 40ετίας σημειώθηκε στην τελευταία απογραφή του 2011, με τον πληθυσμό να φθάνει τους 113.544! Το επαναλαμβάνουμε: για την Καρδίτσα που έχει καταντήσει ουραγός στη Θεσσαλία και συγκαταλέγεται στους Νομούς με τους χαμηλότερους οικονομικούς δείκτες στη χώρα, η απογραφή είναι πράξη ευθύνης. Η ροή των χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Ξέχωρα όμως από τις χρηματοδοτήσεις, ποιός θα δώσει σημασία σε έναν τόπο που πληθυσμιακά μαραζώνει;….
Κ.Π.