Με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα γιορτάσει η Καρδίτσα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, συμμετέχοντας στις “Γιορτές των Πόλεων” που διοργανώνει η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Οι γιορτές μετά από πολλές αναβολές λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν τελικά στις 24 και 25 Ιουλίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για “γιορτές” ανοιχτές σε όλους που θα γίνουν ταυτόχρονα στις 51 πρωτεύουσες των νομών.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα συμμετέχει και ο Δήμος Καρδίτσας ο οποίος ήδη έχει κάνει τον σχεδιασμό του και οργανώνει τις λεπτομέρειες του προγράμματος σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει πάρει από την Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους δήμους που συμμετέχουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις που θα “πατούν” στην παράδοση αλλά με μια σύγχρονη απόδοση και στις οποίες θα συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Καρδίτσας έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα διήμερων εκδηλώσεων τις οποίες θα λαμπρύνει με την παρουσία της η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, εμφάνιση που θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή.

Το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής για την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων (Σάββατο 24 Ιουλίου) προγραμματίζεται χορευτική παράσταση με το δημοτικό χορευτικό Καρδίτσας, περίπατος με τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια συναυλία στην Κεντρική πλατεία. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με οινογνωσία και γευσιγνωσία με τοπικό κρασί και εδέσματα.

Για τη δεύτερη μέρα (Κυριακή 25 Ιουλίου) προγραμματίζεται περίπατος στους δρόμους της πόλης με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας και συναυλία εορταστικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών σχημάτων στην κεντρική πλατεία. Στη διάρκεια αυτής της ημέρας θα συμμετέχουν ενεργά τα καταστήματα της πόλης προσφέροντας ειδικές εκπτωτικές τιμές στο φαγητό και το ποτό εφαρμόζοντας την ιδέα του Happy Hour.

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έχει μεγάλη ιστορία και μια εξαιρετική πορεία μέσα στο χρόνο με πολλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η μπάντα ιδρύθηκε το 1880. Η έδρα της βρίσκεται στο ναυτικό οχυρό του Βοτανικού στην Αθήνα.

Στα 141 χρόνια ύπαρξής της, η μπάντα έχει εκπροσωπήσει το Πολεμικό Ναυτικό σε μεγάλες κρατικές εκδηλώσεις. Έχει εμφανιστεί στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ στο ενεργητικό της υπάρχουν και πολλές περιοδείες στο εξωτερικό. Η μπάντα συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ για στρατιωτικές μπάντες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα από το 1999, συμμετέχει κάθε χρόνο σε στρατιωτικά φεστιβάλ όπου λαμβάνει θετικότατα σχόλια για το ρεπερτόριο, την απόδοσή της καθώς επίσης και τους σχηματισμούς που παρουσιάζει. Οι συμμετοχές της μέχρι σήμερα, είναι οι εξής: το 1999 στο Χαιρλέν της Ολλανδίας, το 2000 στην Κρακοβία της Πολωνίας, το 2001 στη Μονς του Βελγίου, το 2002 στη Νίκαια της Γαλλίας, το 2004 στη Μάλτα, το 2006 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,το 2007 στη Νέα Υόρκη της Αμερικής και στο Σωμίρ της Γαλλίας και το 2008 στη Μονς του Βελγίου. Επίσης, σε μικτά μουσικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ελληνικός Στρατός – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία), συμμετέχει από το 1986, σχεδόν κάθε χρόνο, στην παρέλαση των ομογενών στην Νέα Υόρκη της Αμερικής, το 2000 στη Κανγκούν της Ν. Κορέας, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την λήξη του εμφυλίου πολέμου, το 2001 και το 2002 έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Ρώμη της Ιταλίας για την επέτειο της Ιταλικής Δημοκρατίας, το 2004 στη Νορμανδία για την 50η επέτειο της αποβάσεως, και στη Μάλτα το ίδιο έτος σε διεθνές Στρατιωτικό φεστιβάλ.

Ακόμη είναι η μόνη Μπάντα που είχε συμμετοχή και στις δύο Ολυμπιάδες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, το 1896 στις τελετές Έναρξης και Λήξης, και το 2004 στην τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών και Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Έχει παρουσιάσει προγράμματα κι εκπομπές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και έργο στον δισκογραφικό τομέα καθώς επίσης έχουν προβληθεί εκπομπές αναφερόμενες στην ιστορία και το έργο της.

Τζένη Σουλτανιά